Jak si zlepšit náladu? Neusmívejte se! překvapuje psycholog

28. březen 2016

Únavu organizmu po zimě s nedostatkem slunečního světla teď střídá radostné očekávání jara. „Právě probouzení přírody dokáže podpořit i chuť do života,“ říká psycholog. Přečtěte si jeho tipy na zlepšení nálady.

„Lidé často nemají žádné měřítko osobní spokojenosti,“ upozorňuje psycholog Jiří Novák. Velikonoce jsou podle něj bezvadnou příležitostí začít přemýšlet a bilancovat, co se podařilo a co ne. Člověk se totiž sám od sebe začíná cítit líp. Co ale dělat, když jste pořád „bez nálady“?

1. Zapomeňte na slovo deprese

Vždycky, když vám není dobře, to má nějakou příčinu. Když jste unavení, vyspíte se a je vám líp. Když jste vyčerpaní, doplníte vitamíny... Když si ale přečtete, jak se deprese projevuje, vaše podvědomí si to spojí a rázem je vám hůř, varuje psycholog.

„Doporučuji tzv. reframing, tedy dám tomu jiný rámec,“ radí psycholog. „S únavou si můžete pomoct, s depresí ne. Proto místo depka volte slova jako únava, vyčerpání a podobně.“

2. Tvařte se jen tak, jak se opravdu cítíte

Zrcadlit byste ale vždy jen to, co cítíte. Když totiž budete neustále usměvaví, tak po vás budou ostatní pořád něco chtít a nikdy nepochopí, že vám občas taky není dobře a potřebujete si odpočinout. „A to vám rozhodně neprospěje. Naopak. Budete nešťastni z toho, že neumíte říct ne,“ varuje Novák.

3. Ležte déle v posteli

„Pokud opravdu ráno nevíte, jestli se přiklonit k tomu špatnému nebo dobrému, tak zůstaňte chvilinku ležet v posteli, položte si obě ruce na játra (vpravo pod žebra) a pusťte si teplo z rukou do břicha. Játra významně ovlivňují vaši náladu,“ radí psycholog techniku známou z čínské medicíny.

Ta tvrdí zvýšením průtoku krve játry si dokážete zlepšit náladu. Játra totiž mohou být zatížena nějakou dietní chybou a zvýšením průtoku krve jim pomůžete s jejím odbouráním. „Játra velmi významně ovlivňují vaši náladu. Je taky známo, že lidé, kteří trpí chronickými jaterními chorobami, mají špatné nálady, rozlady a trpí i depresemi,“ dodává psycholog.

Čtěte také

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio