Jak provést olejový výplach úst

12. březen 2014
Rada pro tento den

Tato léčebná metoda je od 80. let považována za jednu z nejzajímavějších detoxikačních metod, které může provádět každý.

Příznivě ovlivňuje bolesti hlavy, bronchitidu, bolesti zubů, trombózu, chronické nemoci krve, artrózu, ekzémy, žaludeční vředy, střevní choroby, problémy se srdcem a ledvinami a ženské nemoci.

Ústa lze v zásadě vyplachovat v kteroukoliv denní dobu, nejlépe hned, když vstanete z postele. Nic před tím nepijte, protože i jediným douškem byste určitou část toho, čeho se chcete výplachem úst zbavit, spláchli zpátky do těla.


Jak na to?

Do úst postačí vpravit jednu polévkovou lžíci oleje. Během výplachu je nutné držet hlavu zpříma nebo dokonce raději mírně nakloněnou dopředu, abyste část oleje nespolkli. Když olej naberete ze lžíce do úst, zavřete je a celou dobu mějte rty neprodyšně, ovšem nikoli křečovitě sevřené.

Nejprve byste olej měli alespoň chvíli vychutnat. Některé druhy, zejména meruňkový, mandlový, olivový, arašídový, sezamový nebo lískový, jsou velmi příjemné. Při výplachu nejprve olej žvýkejte, abyste jej dostali pod jazyk a kolem dásní. Provádějte to naprosto klidně, bez sebemenšího napětí nebo křeče.

Poté olej přecezujete a protahujete skrze zuby. Můžete přitom podle potřeby naklánět hlavu na stranu, tak abyste důkladně propláchli všechny zuby.


Pohyby jazyka aktivujte slinné žlázy

A nakonec pohybujte jazykem nahoru a dolů a ze strany na stranu. Tímto pohybem se výrazně aktivují slinné žlázy pod jazykem. Jednotlivé kroky můžete několikrát zopakovat. Brzy ucítíte, že se konzistence oleje začíná měnit. Olej postupně řídne a směs by měla nabývat stále pěnivější formy.

Celkově by měl výplach trvat asi pět minut. Olej poté vyplivněte nejlépe do toalety, protože je to v pravém slova smyslu odpad, který obsahuje spoustu škodlivin. Potom si opakovaně a důkladně vypláchněte ústa vlažnou vodou. Nakonec můžete i vykloktat.

Počkejte pak asi čtvrt hodiny, než si vyčistíte zuby nebo začnete jíst.

Celý článek najdete v březnovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.