Jak předcházet onemocnění chřipkou? Otužujte se, sportujte a nechte se očkovat

5. září 2018

Blíží se podzim a s ním i období chřipek. To ovšem podle odborníků začíná až v říjnu, a tak máme stále ještě čas se na něj preventivně připravit.

„Chřipka je virové onemocnění dýchacích cest, které je způsobeno viry z čeledi Orthomyxoviridae a postihuje každoročně zhruba 10–20 % populace,“ shrnuje Miluše Vostradovská, internistka a praktická lékařka pro dospělé z kliniky Canadian Medical z Prahy 5.

Chřipka se v Ústeckém kraji nechce vzdát

V České republice zemře ročně na zdravotní komplikace způsobené chřipkou až 2000 lidí. Nejzávažnější průběh mívá toto onemocnění u seniorů starších 65 let a u chronicky nemocných.

Virus chřipky se šíří kapénkovou nákazou, a proto se šíří rychleji na podzim a v zimě, kdy často pobývá více lidí na jednom uzavřeném prostoru. Během léta navíc sportujeme, otužujeme se a jíme více ovoce a zeleniny, takže naše imunita se umí infekci lépe bránit.

Rozdíl mezi nachlazením a chřipkou

Jako chřipku lidé často obecně označují nemoci horních cest dýchacích spojené s kašlem a teplotou. Přitom může jít jen o obyčejné nachlazení, nebo naopak o bakteriální infekci v podobě zánětu.

Zatímco nachlazení je onemocnění v podstatě banální, s kterým můžeme zůstat doma a nemusíme navštěvovat lékaře, s chřipkou byste už po několika dnech, kdy příznaky neodeznívají, měli svůj stav s lékařem konzultovat. Stejně tak zánět horních cest dýchacích nebo vedlejších nosních dutin vyžaduje odbornou diagnózu a nasazení antibiotik.

Příznaky nachlazení:

  • teplota obvykle do 38 °C
  • mírný kašel

Příznaky chřipky:

  • horečka nad 38 i 39 °C
  • dráždivý až bolestivý kašel
  • únava, bolest hlavy, svalů a kloubů

Jak se chránit

Prevence chřipky není nijak náročná, ale vyžaduje dlouhodobé dodržování zdravého životního stylu. Pomáhá otužování, saunování, sportování, hodně ovoce a zeleniny, dostatečný přísun vitaminu C a D. Velmi účinné je taky každoroční očkování.

Očkování proti chřipce navždy?

„Očkovací látka je neživá inaktivovaná vakcína. Pacient tedy nedostává do těla aktivní, živý virus,“ uklidňuje Vostradovská. Vakcíny bývají k dispozici zhruba v druhé polovině září. Před očkováním bychom neměli mít žádným způsobem oslabenou imunitu a po aplikaci je potřeba dodržovat fyzický klid.

autoři: Jiří Holoubek , and
Spustit audio