Jak jedli slavní? Werich připravoval hostům ryby, Burian měl machra na polévky
Zapomeňte na Magdalenu Dobromilu Rettigovou! Víte třeba, kdo do naší kuchyně zavedl přesné množství, teplotu a časy?
„Zabijačky budí dojem, že je česká kuchyně nezdravá. Ve skutečnosti to tak není. Je vyvážená. Ale musí se umět připravovat a správným způsobem konzumovat,“ tvrdí Hugo Schreiber, spoluautor obsáhlé publikace Chvála české kuchyně.
Česká majolka
V jeho Bibli české gastronomie (jak zní podtitul knihy) se třeba dozvíte, že formování české kuchyně začalo v renesanci. O české národní kuchyni se ale dá mluvit až od 19. století. Inspirací jí bylo Německo, Slovensko a taky Francie. „Majonézu nebo bešamel máme právě z francouzské kuchyně.“
Matematický řád receptů
Klasickou českou kuchyni ovlivnily osobnosti jako Marie Sandtnerová, která jako první vnesla do receptů matematický řád. „To znamená čas, teplotu a váhy.“ V modernější době to byl třeba Jaromír Trejbal, který vařil pro slavného krále komiků Vlastu Buriana.
Kuchař pana Buriana
„Burian pořádal večerní společnosti a k tomu potřeboval vynikajícího kuchaře. Vybral si Trejbala, který uměl francouzskou kuchyni a zapsal se do té české, protože se snažil, aby byla odlehčená.“ Jeho specialitou byly polévky, které se naučil právě ve Francii, stejně jako jídla z mořských plodů.
Rybář Werich
K vyhlášeným kuchařům patřil i Jan Paukert, který „vynalezl“ chlebíčky. Hoteliér Šroubek měl své zvláštní dodavatele, ať už se jednalo o kvalitní pivo nebo víno. Jan Werich byl zase velkým znalcem kuchyně a specializoval se na ryby, které sám osobně chytal a připravoval.
Související
-
Dějiny kuchyně: Prvorepublikový poslanecký gábl?
Třeboňský kapr v rosolu s majonézou nebo Burianova bomba. Nahlédněte do meziválečného VIP menu z jedinečné sbírky Romana Vaňka.
-
Jak se změnila kuchyně od dob 1. republiky? Masaryk večeřel buchty a kuře bylo luxus, míní historik
Stravovací návyky mají obecně velkou setrvačnost. Přesto se česká kuchyně od dob 1. republiky v mnohém proměnila. Co jedli naši předci? A byla jejich strava zdravější?
-
Lahůdkářství U Lipperta. Zdejší chlebíčky se zapojily do odboje
Víte, kam chodila mlsat pražská honorace a kde pořádal Vlasta Burian své slavné chlebíčkové hostiny? Josef Lippert otevřel své lahůdkářství v Praze 29. března 1892.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka