Jak jedli slavní? Werich připravoval hostům ryby, Burian měl machra na polévky

6. únor 2017

Zapomeňte na Magdalenu Dobromilu Rettigovou! Víte třeba, kdo do naší kuchyně zavedl přesné množství, teplotu a časy?

„Zabijačky budí dojem, že je česká kuchyně nezdravá. Ve skutečnosti to tak není. Je vyvážená. Ale musí se umět připravovat a správným způsobem konzumovat,“ tvrdí Hugo Schreiber, spoluautor obsáhlé publikace Chvála české kuchyně.

Česká majolka

V jeho Bibli české gastronomie (jak zní podtitul knihy) se třeba dozvíte, že formování české kuchyně začalo v renesanci. O české národní kuchyni se ale dá mluvit až od 19. století. Inspirací jí bylo Německo, Slovensko a taky Francie. „Majonézu nebo bešamel máme právě z francouzské kuchyně.“

Matematický řád receptů

Klasickou českou kuchyni ovlivnily osobnosti jako Marie Sandtnerová, která jako první vnesla do receptů matematický řád. „To znamená čas, teplotu a váhy.“ V modernější době to byl třeba Jaromír Trejbal, který vařil pro slavného krále komiků Vlastu Buriana.

Hugo Schreiber kniha

Kuchař pana Buriana

„Burian pořádal večerní společnosti a k tomu potřeboval vynikajícího kuchaře. Vybral si Trejbala, který uměl francouzskou kuchyni a zapsal se do té české, protože se snažil, aby byla odlehčená.“ Jeho specialitou byly polévky, které se naučil právě ve Francii, stejně jako jídla z mořských plodů.

Rybář Werich

K vyhlášeným kuchařům patřil i Jan Paukert, který „vynalezl“ chlebíčky. Hoteliér Šroubek měl své zvláštní dodavatele, ať už se jednalo o kvalitní pivo nebo víno. Jan Werich byl zase velkým znalcem kuchyně a specializoval se na ryby, které sám osobně chytal a připravoval.

Hugo Schreiber
autoři: Jitka Novotná , eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.