Dějiny kuchyně: Prvorepublikový poslanecký gábl? Třeboňský kapr v rosolu s majonézou nebo Burianova bomba. Dějiny kuchyně Romana Vaňka

20. září 2017

Největší audioportál na českém internetu

Roman Vaněk má pro vás VIP menu, na kterém si pochutnávali hosté prvorepublikového poslance! Dáte si? | Foto: Adam Kebrt, Český rozhlas

Dějiny kuchyně: Třeboňský kapr v rosolu a s majonézou? Dáte si prvorepublikový předkrm? Připravili Iva Bendová a Roman Vaněk.

Co měl v roce 1934 na narozeninové večeři tehdejší poslanec za pravicovou Československou národní demokracii František Petrovický? I tohle meziválečné VIP menu má ve sbírce Roman Vaněk, zakladatel Pražského kulinářského institutu.

František Petrovický ve sněmovně zasedal od roku 1919 a v roce 1934 měl za sebou už 15 let úspěšné kariéry v Československé národní demokracii. Jako poslanec se angažoval i ve spolcích sdružující hostinské a stal se tajemníkem Jednoty svazů českých společenstev hostinských.

„Jeho jméno tak proniklo i do názvu pokrmů,“ upozorňuje Roman Vaněk. Československý kuchařský lexikon z 30. let uvádí třeba „vejce podle poslance Petrovického“ (na zeleninovém salátě, přelité rosolovou omáčkou a dozdobené estragonem) nebo „kotlety podle Petrovického“ (okořeněné paprikou, omočené ve vajíčku a strouhané housce a následně osmažené).

Menu patriotů

Protože se stal v naší kuchyni nesmrtelným, muselo tomu odpovídat i menu jeho narozeninové oslavy v Národním domě na Královských Vinohradech. Jako aperitiv se podávalo sherry ze slavných historických sklepů Marquis del Mérito, založených v roce 1898. A protože si Národní demokracie zakládala na patriotismu, jako předkrm se podával třeboňský kapr v rosolu a s majonézou.

Národní dům na Vinohradech (1898)

Jako hlavní chod byl pečený kapoun podávaný s novými brambory je zlatým hřebem oslavy narozenin. Drůbež totiž tehdy patřila jednoznačně mezi slavnostní jídla. A navíc se jednalo o uctění syna venkovského hostinského a kupce, který určitě pečeného kapouna ocenil víc než vymyšlenosti podle Escoffiera.

Burianova bomba?

Následoval moučník s kávou mocca. Jídelníček hovoří přímo o Jubilejní bombě. „V Československém kuchařském lexikonu se píše o celé řadě zmrzlinových bomb, někdy pojmenovaných i podle českých osobností.“ Jako třeba Burianova bomba.


Příprava Burianovy bomby
Forma vytřená pomerančovou zmrzlinou se plnila šlehačkou zjemněnou likérem Curaçao. Vše se promíchalo s na kostičky nakrájenou pomerančovou kůrou a na závěr se po vyklopení posypala andělikou lékařskou.

V nápojích zůstala hostina věrná Petrovického vlastenectví – podávalo se pivo a víno. I když Petrovický byl členem správní rady Českého akciového pivovaru v Plzni, která produkovala značku Světovar, podával se Plzeňský Prazdroj. „Zřejmě byla dobře vychlazená plznička chutnější,“ dodává Roman Vaněk.

Roman Vaněk a Iva Bendová, autoři rubriky Dějiny kuchyně
autoři: Kateřina Dvořáková , Roman Vaněk

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.