Ivo Mathé: Populární vlnu retro opravdu rád nemám

20. červenec 2019

V pubertě mu zemřeli rodiče, výchovu tak převzala babička. Směřovala ho k zájmu o medicínu a sport. Nakonec byl třeba ředitelem České televize.

Ivo Mathé začínal jako produkční veleúspěšného seriálu Nemocnice na kraji města. Taky si ho kolegové prý za to až neuvěřitelně vážili. Předtím ale studoval ekonomii a základy managementu, které taky zužitkoval. „Po ztrátě rodičů mě zachránil sport a touha něco dělat,“ říká muž, kterého vychovala babička.

Retro nemusím

Ivo Mathé

Bývalý ředitel České televize nemá rád dnes tolik populární vlnu retro. „Nerad vzpomínám na tu těžkou dobu, která se dnes líčí jako něco milého a zábavného,“ říká. Sám ale vlastně stál u zrodu seriálu Nemocnice na kraji města, která je dnes považována za vlajkovou loď retra.

V roce 1968 nastoupil na FAMU, která bývala ostrůvkem svobody i díky zahraničním studentům. „Stále tam doutnala jakási opozice,“ vzpomíná. Už za studií byl asistentem produkce v televizi, potom produkční a po revoluci šéfproducent uměleckých pořadů. Nakonec tady usedl i na šéfovské křeslo. Pracoval i jako kancléř prezidenta Václava Havla nebo byl rektorem AMU.

autor: Filip Lukeš
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.