Václav Moravec: Politici mi před vysíláním čím dál častěji vyhrožují

26. červen 2019

Uvažoval o dráze lékaře nebo učitele. Stal se z něj jeden z nejrespektovanějších moderátorů. Jeho Otázky se vysílají už 15 let. Co se děje ve studiu, když se kamery vypnou?

„Politika je velmi pestrá. Některé osobnosti vzájemnou animozitu nehráli a nepředstírali. Třeba Mirek Topolánek a Jiří Paroubek si nebyli schopní podat ruku. A pak jsou lidé, kteří to hrají. A zatímco ve studiu se odehrává velký střet a oba si vykají, potom zjistíte, že si tykají a že se z minulosti dobře znají,“ přibližuje Václav Moravec.

Takových hochů už jsem zažil

Václav Moravec

A dvě různé tváře mají politici i ve vztahu k moderátorovi: „První je, že mi vyhrožují před vysíláním, že by měl být zveřejněn můj plat, protože bezesporu beru statisíce. To je teď jev čím dál častější. Tam zůstávám chladný a říkám si: Takových hochů už jsem zažil. A pak je typus lichotící, který očekává, že budete jako novinář vstřícnější. Teď ale spíš převažuje snaha dostat novináře pod tlak.“

Jak se rodák z česko-polského pomezí dostane k moderování nejprestižnějšího politického diskuzního pořadu v zemi? Proč si jeho rodina na společné srazy pronajímá sokolovnu? A kteří ze známých novinářů jsou jeho žáky z fakulty žurnalistiky? Poslechněte si celý rozhovor ze záznamu.

autoři: Stáňa Lekešová , and

Související