Ivan Kraus: Jak Putin míchá karty prezidentských voleb ve Francii

6. duben 2017

Do prvního kola francouzských prezidentských voleb zbývá pouze 18 dní. Po včerejší televizní debatě všech 11 kandidátů se zdá, že se do druhého kola dostanou Emmanuel Macron a Marine Le Penová.

„Takové debaty pro Francouze nic moc neznamenají. Je skoro jasné, že favority máme dva,“ myslí si spisovatel Ivan Kraus. „Francouz totiž v prvním kole volí srdcem, ve druhém je to už peněženkou.“ Ve Francii ale taky proběhla podpisová akce, která chtěla Baracka Obamu za prezidenta.

Macron vs. frexit

„Úplně ale zapomněli, že by taky musel být francouzským občanem. Jako by chtěli, aby zemi zachránil jako blanický rytíř.“ Francie tak má dva favority. Emmanuel Macron je podle Krause chráněncem současného prezidenta Françoise Hollanda. Je mladý, dynamický, osvědčený a hlavně proevropský.

„To Francouz hodně vnímá. Snad to vyhraje,“ hádá Kraus. Francouzské voliče nejvíc rozděluje frexit (vystoupení z EU), který má v programu šéfka protievropské a protiimigrantské Národní Fronty Le Penová. Mírně by jí postupně mělo přibývat hlasů starší generace hlavně z jihu.

Le Penová může překvapit

„Ale nic ještě není rozhodnuto. Podívejte se, jak to dopadlo v USA. Zvolení Trumpa nikdo doopravdy nečekal.“ Jaký vliv na výsledek bude mít ruský prezident Vladimir Putin, který se nedávno s Le Penovou setkal? Její Národní fronta si taky na kampaň půjčila 9 milionů eur od ruské soukromé banky.

r_2100x1400_dvojka.png

„Putin je v našem světě takový žolík, který míchá kartami. Taky je neustále rozdává, a to i když není na řadě. Obávám se, že ve Francii se hodně rozhoduje u jídla. Oni mají rádi ta svá, ale čas od času ochutnají i od sousedů. Někdo ale taky klidně řekne, že má rád boršč,“ glosuje Ivan Kraus.

autoři: lup , zis , Ivan Kraus
Spustit audio