Ivan Kraus: Export teroru si rozhodně nemůžeme dovolit

26. září 2014

Evropa je zděšena. Její občané odcházejí dobrovolně bojovat do řad islámských radikálů. Proč to dělají? Ivan Kraus mluví otevřeně o „úchylné ideji“ a „pomateném dobrodružství“.

V souvislosti s celosvětovým bojem proti Islámskému státu se objevil nový fenomén, kterým je export teroru. Zjistilo se, že za Islámský stát odešlo z Německa bojovat asi 400 lidí. Z toho zhruba 40 % vysokoškoláků.

„V Německu teď dochází k hluboké debatě, jestli je zbavit občanství. A také o jejich důvodech. Mě šokoval ten vysoký počet vzdělaných lidí. Opravdu mi vrtá hlavou, proč mít vedle sebe spoluobčany, kteří se připojí k tomu nejhoršímu a nejmilitantnějšímu, co tady máme,“ říká spisovatel Ivan Kraus.

Čtěte také

„Musí u nich být nějaká frustrace. Ti lidé určitě chtějí bojovat a třeba i položit svůj život. My si přece nemůžeme dovolit export teroru. Nemůžeme podporovat úchylnou ideu, kde navíc žádné ideály nejsou. Možná, že je to jejich snaha o pomateném dobrodružství, které následuje po sledování tolika seriálů, kde se lidé bez okolků vybíjejí.“

Spisovatel připouští, že se dnešní svět se točí kolem peněz. Neměli bychom ale tomuto dojmu podléhat úplně všude. „Naše společnost řeší zabíjení zvířat kvůli kožichům. My si ale musíme dát pozor na nesmyslné zabíjení lidí!“

Jsou důležité sankce proti Rusku?

Podle spisovatele Rusku sankce asi tolik nevadí. Ruský podnikatel si totiž už dávno našel jinou cestu. Klidně prý své obchody realizuje prostřednictvím třetí strany, kterou je Bělorusko.

Velký kontrakt mezi Francií a Ruskem na výrobu dvou vrtulníkových výsadkových lodí třídy Mistral je pozastavený až do října. „Nebudeme si nic nalhávat. Jde samozřejmě o velké peníze pro Francii.“ Kraus ale doufá, že se Francouzi aspoň zamysleli inad tím, jestli dodat Rusku prostředky, které mohou být použity proti nám.

Je samozřejmé, že sankce mají i jiný než ekonomický důsledek. „Dnes tady žijeme v luxusu. Stačí se ale podívat na Itálii, která musí řešit velký problém s uprchlíky z afrických zemí. Nemá je už kam dávat.“

Jaké jsou dnes vztahy mezi Francií a Českem? Jak se dívá na německou politickou scénu a zahraniční politiku? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Ivan Kraus , zis
Spustit audio