Ivan Hoffman: Voliče senátní volby nevzrušují. Kdyby nebyly, asi by si toho mnozí vůbec nevšimli

12. říjen 2020

Proběhlo druhé, doplňovací kolo do senátních voleb. Účast voličů nepřesáhla 17 %. Proč chodí k urnám tak málo voličů? A má Senát jako takový vůbec smysl?

Doplňovací volby do Senátu vyhráli Starostové a nezávislí, kteří by měli mít i nejsilnější klub. Volbami zdvojnásobili své senátní zastoupení Top 09 a Piráti. Je možné, že vládním stranám na pravém středu roste silný soupeř?

„Dá se říct, že ano. Je ale třeba říct, že k druhému kolu senátních voleb přišlo 16,7 % voličů. Ukazuje se tedy, že zájem voličů o Senát je setrvale nízký,“ říká v pořadu Jak to vidí... komentátor Ivan Hoffman.

Pojistka demokracie

Host Dvojky připomíná, že Senát byl původně zamýšlen jako pojistka demokracie. „V praxi je ale hlavně pojistkou legislativní. Kdyby se všechno zhroutilo, ještě tady máme nějaké náhradní řešení, aby stát nezkolaboval. Ve skutečnosti toho ale Senát mnoho neřeší.“

Během let se Senát vyprofiloval jako opoziční komora Parlamentu. „To malé množství lidí, kteří přichází dnes k volbám do Senátu, jsou většinou ti, kterým se vládní politika nezamlouvá. Dneska má Senát jinou funkci, než jakou zamýšlela Ústava. Kdyby vůbec nebyl, asi bychom si toho ani nevšimli. Není ale reálné ho zrušit. Musela by se kvůli tomu přepsat Ústava,“ popisuje komentátor.

Senát jako rada starších

Petr Pithart

Z argumentací, které obhajovaly Senát, vyzdvihuje Ivan Hoffman tu Petra Pitharta.

Do Senátu přicházejí předlohy z Poslanecké sněmovny, které jsou často nedokonalé, nedodělané, či dokonce vadné. Hlavní úloha Senátu by pak byla v tom, že by napravoval to, co se v Poslanecké sněmovně nepovedlo. Kromě legislativního procesu totiž ve Sněmovně probíhá neustálý politický boj.“

Mně by byl Senát sympatický jako taková rada starších. Seskupení lidí, kteří mají odstup a čas. Nevěnují se tolik politice, ale čistotě legislativního procesu. Takovýto senát by podle mě smysl měl,“ je přesvědčen komentátor.

„Situace se ale změnila. Do Senátu se dnes dostává úplně jiný typ lidí a senát se stává druhou politickou komorou. Ta je sice protiváhou Poslanecké sněmovně, nicméně jeho kompetence jsou tak slabé, že na reálnou politiku vliv nemá. A tak vlastně místo politiky pouze politikaří," uzavírá Ivan Hoffman.

Další témata rozhovoru: výsledky senátních voleb; jaký signál vyslaly krajské volby; soutěžní politika v Česku; postoj vlády k pandemii koronaviru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.