Ivan Hoffman: Lukašenko by měl svým občanům vzkázat: Promiňte, už jsem tu příliš dlouho...

17. srpen 2020

Bělorusko se už týden otřásá v základech. Demonstrace proti stávajícímu režimu a výsledkům prezidenstkých voleb jsou obrovské. Ocitlo se Bělorusko na křižovatce dějin?

Demonstranti i opozice považují výsledky prezidentských voleb za zmanipulované. Dav volá po demisi prezidenta Alexandra Lukašenka. Represivní složky státu jsou v pohotovosti. Jak moc pravděpodobné je, že i Bělorusko zažije svoji sametovou revoluci?

„Režim v Bělorusko ustrnul. Demonstrace jsou už teď tak mohutné, že je naprosto evidentní, že lidé chtějí změnu. I za cenu, že to nedopadne dobře,“ říká v pořadu Jak to vidí... komentátor Ivan Hoffman.

Opakování voleb?

Podle publicisty by měl dlouholetý běloruský prezident vyslyšet lid a odstoupit. K opakování voleb podle něj zřejmě nedojde. „Režim by to nepřipustil. Přiznal by tím, že volby byly zmanipulované. I když by vlastně šlo o nejelegantnější řešení, jak důstojně předat moc a nechat na lidech, aby si zvolili svoji budoucnost.“

Pokud ale prezident Lukašenko setrvá v přesvědčení, že problémem je cizinou zmanipulovaná opozice, k posunu nedojde. „Řešením současné krize by měl být vnitřní dialog. Hrozí totiž, že by se mohla opakovat situace na Ukrajině, kde původně pokojné protesty přerostly v běsnění a ztráty na životech,“ upozorňuje host Dvojky.

Co na to Rusko?

Běloruský prezident Lukašenko projednával situaci ve své zemi s ruským protějškem Vladimirem Putinem. Jaký je vlastně vztah Běloruska a Ruska? A v čem se Bělorusko liší od Ukrajiny?

„Rozdíl je hlavně v tom, že Bělorusko není hřištěm zájmu mocných oligarchů, jako tomu bylo na Ukrajině. Spoustu podniků řídí stát. Země není tak moc pod vlivem soukromého kapitálu, na což doplatili lidé na Ukrajině,“ vysvětluje komentátor.

„Pro Rusko je současná běloruská krize nepříjemná v tom, že Lukašenko není tím partnerem, jakého by si Rusové představovali. Velice ostražité je Rusko ale hlavně proto, že se k němu stále více přibližuje hranice NATO. A představa, že by Bělorusko skončilo v západní sféře vlivu, je pro ně přinejmenším nepříjemná," vysvětluje Ivan Hoffman.

Zahraničí vývoj neovlivní

O budoucnosti Běloruska rozhodnou příští dny. „Nepokoje jsou příliš silné na to, aby se jen tak rozplynuly. Moc se zřejmě pokusí lidi unavit a nabídne jim reformy.“ To je ale podle Ivana Hoffmana rétorika, na kterou lidi moc neslyší. Protesty podle něj nevydrží být moc dlouho pokojné. „Nicméně vměšování zahraničí do vnitřních záležitostí Běloruska by bylo kontraproduktivní," uzavírá komentátor.

Další témata rozhovoru: Mise Mikea Pompea a předvolební kampaň v Americe; mírová dohoda mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty; vztahy mezi Izraelci a Palestinci. 

Spustit audio

Související