Běloruský režim je víc autoritativn, než je v Evropě zvykem. Ale ne totalitní, mysí si Vít Štěpánek

8. červenec 2014

Podle publicisty dostává obraz totalitní země úplně jiné kontury, když tam zrovna jste. Bělorusku chybí jen cestovatelé. A Bělorusům zas jen cestování.

Mediálním obrazem Běloruska je totalitní země vedená nelítostným diktátorem a s problémy se uživit. Podle geografa a publicisty Víta Štěpánka je realita trochu jinde.

„Režim je více autoritativní, než je zvyk v západní Evropě. Rozhodně ale odmítám slovo totalitní režim,“ říká.

Rozhodně ne jako ČSSR

Většina lidí si podle něj totiž ještě musí pamatovat skutečný totalitní režim v Československu. „Ten byl asi stonásobně horší než dnešní situace v Bělorusku,“ obhajuje Štěpánek.

Bělorusové například mohou vyjadřovat své politické názory, včetně těch kritických. Mohou pořádat protirežimní demonstrace. Na ulici se lidé o politice nebojí mluvit. „Když si večer v hospodě otevřete ústa, tak není možné, aby vás druhý den posadili do vězení. Na rozdíl od komunismu,“ vysvětluje.

I tak se tu ale najdou političtí vězni. Podle poslední zprávy EU jich je v Bělorusku sedm. „O zemi to neříká nic pěkného,“ přiznává Štěpánek.

„Přesto je rozdíl mezi sedmi v Bělorusku teď a tisíci v komunistickém Československu,“ vrací se zpět k československé paralele.

Málo turistů

Pokud se zrovna nekoná hokejový šampionát jako letos, do Běloruska cestuje minimum turistů. Zahraniční turistu tu tak sice hned poznají, pokud ale mluvíte rusky, nemáte problém se domluvit.

„Několikrát se mi stalo, že si mě přímo vyhlídli, jestli nechci pomoc. Všichni byli milí a vstřícní,“ popisuje Štěpánek.

V Bělorusku jsou lidé spokojení

Vít Štěpánek měl v Bělorusku možnost mluvit s lidmi všech sociálních skupin. Od bohatých po chudé. Od vesnických po městskou inteligenci. Všichni prý tvrdili skoro totéž: „Víme, že to tu je jiné než v západní Evropě. Ale jsme rádi za stabilitu,“ říkali.

Mnoho obyvatel by uvítalo, kdyby se prezident Lukašenko shodl se západem. Mohli by tak snadněji cestovat. „Kromě toho jim nic nechybí,“ popisuje Štěpánek.

autoři: zis , jra
Spustit audio