Ivan Hoffman: Jen málo politiků má dnes takovou důvěru jako úspěšný manažer

24. únor 2020

Zákon o střetu zájmů podle rozsudku Ústavního soudu neporušuje ústavu a nic na jeho současném znění se měnit nebude. Je to logický závěr, míní komentátor.

„Ústavní soud nemohl rozhodnout jinak, pokud se nechtěl zaplést do politiky, což mu nepřísluší,“ myslí si komentátor Ivan Hoffman.

Bohatý člověk, který vstupuje do politiky, k tomu má podle něj dva možné důvody: „Buď chce ‚zprivatizovat‘ stát a mít z něj ještě větší zisk, nebo má představu, že se jeho byznysu v politicky férovém prostředí povede lépe než v tom pokřiveném.“

Byznys vs. politika

Konkurence podnikatelů a politiků se problematizuje tím, že politici nesledují výhradně veřejný zájem. Kdyby tomu tak bylo, vstup bohatých lidí do politiky by nebyl pravděpodobně tak jednoduchý.

„Politici ale daleko spíše slouží zájmům velkých ekonomických hráčů namísto toho, aby je v zájmu občana kontrolovali,“ uvažuje v pořadu Jak to vidí... Ivan Hoffman.

„Kdyby měl občan pocit, že politici hájí jeho zájem a že se má díky tomu každý den lépe, než se měl včera, tak by se to nedělo. Politika ale dnes bohužel hledá svoji vlastní identitu a málo politiků má takovou důvěru jako úspěšný manažer.“

Další témata rozhovoru: kontroverze kolem nového ombudsmana; lidská práva v mezinárodní perspektivě; Mezinárodní den mateřského jazyka a současná čeština; bezpečnost ve světě.

autoři: Jan Burda , Ivan Hoffman , and
Spustit audio

Související