Ilona Švihlíková: Světovou ekonomiku nejspíš čeká deglobalizace

31. prosinec 2019

Při ohlédnutí za uplynulým rokem je těžké udělat tlustou čáru mezi tím, co je vážný a seriózní trend a mezi tím, co je bizarní, hodnotí ekonomka Ilona Švihlíková. Co rok 2019 přinesl v oblasti ekonomiky?

Rok 2019 se v ekonomické sféře nesl ve znamení napětí mezi jejími dvěma lídry, tedy mezi Spojenými státy a Čínou, a také ve znamení obecnějšího trendu, který Ilona Švihlíková označuje jako konec globalizace – deglobalizace.

„Trumpovi imponují mu země, které vnímá na stejné úrovni,“ říká Ilona Švihlíková. „Americký tisk stále častěji uvádí, že Trump sní o fóru G3, které by tvořily USA, Čína a Rusko.“

„Rozpojení mezi USA a Čínou symbolizuje narušení výrobních řetězců, technologické spolupráce nebo finančního propojení,“ vysvětluje s tím, že Trumpova politika „America first“ má obrovský celosvětový dopad. „Tato deglobalizace je jev, který je v příkrém rozporu s tím, co jsme zažívali v posledních třiceti letech, a bude nejspíš signifikantní i pro další dekády,“ myslí si Švihlíková.

Ztrácí Evropa dech?

Méně spolupráce a více konkurence, tedy trend, který nastolil Trumpův kabinet, silně ovlivňuje ekonomiku také na evropském kontinentu. Německo coby její lídr se drží svého rozhodnutí usilovat o vyrovnaný rozpočet. Vede to nepřímo k vnitřnímu podinvestování, což se už nyní projevuje v oblasti infrastruktury a zaostávání v oblasti moderních technologií, konstatuje Švihlíková. Evropa v nich ztrácí dech zejména ve srovnání s USA, Čínou a Japonskem.

Zklamání jménem Národní investiční plán

Andrej Babiš

Stěžejním ekonomickým heslem české vlády se v roce 2019 stal Národní investiční plán. „Byla jsem naivní a myslela jsem, že za ním skutečně bude nějaký obsah,“ hodnotí Ilona Švihlíková. Slibně se podle ní tvářila zejména předesílaná témata péče o krajinu a bytové výstavby.

„Z toho, co z toho vylezlo, jsem smutná,“ konstatuje s tím, že projekt podle ní patří mezi největší absurdity uplynulého roku. „Je to divný pelmel, z něhož není jasné, co, kdy a jak se bude dělat, a pořád se tam táhne hlavní problém: Nemůžete dělat Národní investiční plán, když nemáte jasnou hospodářskou strategii.“

Další témata rozhovoru: Jaké je současné postavení Evropské centrální banky? Co stojí za úspěchy japonské burzy? Proč je Národní investiční plán velkým zklamáním? A jak a proč je pokřivená optika Západu?

Spustit audio

Související