Ilona Švihlíková: Dynamika společenských změn je obrovská a probíhá na všech úrovních

2. leden 2019

Jaký byl rok 2018 z ekonomického hlediska? A jaké výzvy jsou před českým hospodářstvím v novém roce?

„Nacházíme se v příznivém období, takže hodnocení uplynulého roku těžko může být negativní. Ale je dobré využít příznivé období a založit na to, aby nebylo poslední a aby se mohly uskutečnit nějaké větší a zásadnější změny. V tomhle ohledu už je to hodnocení rozporuplnější,“ říká v pořadu Jak to vidí ekonomka Ilona Švihlíková. „Spousta věcí je na papíře nebo se o nich mluví, což je první krok a sláva za to. Ale realizace přeci jen bývá slabší.“

Investice pro rok 2019? Voda a bydlení

Celé léto vodohospodáři z nádrže vypouštěli víc vody, než kolik do ní přitékalo.

Jaké jsou hlavní oblasti, do kterých je potřeba investovat? „Je to ochrana vody v krajině a celkové hospodaření s vodou a pak také otázka bydlení, která se týká drtivé většiny obyvatel. Situace, kdy průměrný byt v Praze stojí 12 milionů, je absolutně neudržitelná,“ myslí si Ilona Švihlíková.

Dalšími faktory, které budou v následujících letech nejvíce proměňovat české, ale i světové hospodářství, budou hlavně digitalizace, automatizace a demografický vývoj. Na velké změny, které jsou před námi, je potřeba se připravit. „Musíme hledat jiné cesty. Představa, že půjdeme pořád dál jako dosud, není možná,“ shrnuje ekonomka.

Trh práce se mění

Převratné změny vyvolává už nyní vývoj na trhu práce. „Model ‚budeme levní, něco tady smontujeme a budeme to dodávat do Německa‘, je absolutně za dobou životnosti a vidíme jeden zoufalejší krok než druhý, jak udržet status quo,“ naráží Ilona Švihlíková na vývoj nejen v Česku, ale třeba i na snahy maďarské vlády.

„Dynamika společenských změn je obrovská a tento trend bude pokračovat. Stejně jako zápas mezi snahou udržet status quo a prosadit změnu. A probíhá to na všech úrovních, nejen v oblasti mezinárodních a ekonomických vztahů, ale i na vnitropolitické úrovni.“

Další témata rozhovoru: Jak by se měl změnit vzdělávací systém, aby lépe odpovídal požadavkům budoucnosti? O čem vypovídá současný kurz koruny? Jak se bude dál vyvíjet ekonomická válka mezi USA a Čínou? Proč Maďarsko schválilo kontroverzní novelu zákoníku práce a co to přinese? A s jakou nadějí vstupuje svět do roku 2019?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související