I z klasické literatury se dá udělat menu. Přemysl Forejt servíruje v Entrée Erbenovu Kytici
Vítěz ankety Zlatý kuchař, objev roku 2019, jeden z porotců MasterChefa. Přemyslu Forejtovi přibyla i nová tetování. První bylo jméno dcery Stely, inspirovala ho i jeho restaurace Entrée. „Její filozofií je příroda, a tak jsem si nechal vytetovat zeleninu a na hrudi mám velkého motýla.“ Jak se vyrovnává s popularitou a nenávistnými komentáři? Co ho baví víc – MasterChef, nebo Souboj na talíři? Jaká země je pro kuchaře inspirativní? Jaký je táta?
Menu v restauraci může inspirovat i klasická literatura. V tomto případě Erbenova Kytice. „Každý chod je inspirován jednou z těch básní. Host dostane k chodu indicii a musí si ji dohledat. Přiznám se, že jsem Kytici nikdy celou nečetl. Můj zástupce Tomáš v ní našel slova, na která jsme mohli navázat v menu. Třeba Svatební košile, tam je spousta slz, tak používáme obilovinu slzovka, kterou smažíme dokřupava. Servírujeme to v Petriho miskách, které jsou podložené bílou košilí. Menu Kytice končí v září, ale už pracujeme na novém.“
Přemysl Forejt je etablovaný v Praze, má tu projekty, rodinu. Má vůbec čas na restauraci Entrée v Olomouci? „Teď jsme točili MasterChefa a Souboj na talíři, tak jsem tam moc nebyl. Ale budu v Olomouci častěji, budu si zkoušet nové menu. Každý vyzkouší určité chody a ochutnáme si to, pak to ochutná zbytek personálu a pak to jde ven. Stalo se nám jednou, že jsme měli makrelu a lilek. Když se to dalo dohromady, tak to pálilo na jazyku, ten chod jsme úplně vyměnili.“
Související
-
Host: Pavel Drdel, šéfkuchař a autor Postní kuchařky
Co nového mu do života vnesla spolupráce s Českobratrskou církví evangelickou? Proč ho tak hluboce zasáhla nedávná cesta do Bejrútu?Moderuje Barbora Chuecos.
-
Dušená mrkev může být skvělá! Zelenina snese úpravu jako brambory, vysvětluje šéfkuchař Filip Sajler
Z dušené mrkve jdou na řadu lidí mrákoty. Je to o úpravě, říká šéfkuchař Filip Sajler. Mrkev, celer, petržel a pastiňák snesou stejnou úpravu jako brambory.
-
K řízku přidejte do trouby i krajíc chleba, prozrazuje fígl porotce soutěže MasterChef Jan Punčochář
Lásku k řízku získal od maminky. „Když je dobrý a křehký, je to nejlepší nedělní potěšení.“ Blízká setkání s šéfkuchařem Janem Punčochářem moderuje Tereza Kostková.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.