I dušená mrkev může být skvělá! Zelenina snese stejnou úpravu jako brambory, vysvětluje šéfkuchař Filip Sajler
Z dušené mrkve jdou na řadu lidí mrákoty. Je to o úpravě, říká šéfkuchař Filip Sajler. Mrkev, celer, petržel a pastiňák snesou stejnou úpravu jako brambory. Můžou z nich být super hranolky nebo fantastické pyré. Jak zeleninu připravit před konečnou úpravou? Proč u odpůrců zeleniny začít s pyré? Jak se připravuje zelenina doma? Snese i exotické koření? Jak zelenina použít místo knedlíků k omáčce?
Zelenině, se spousta lidí vyhýbá. Máme ji totiž spojenou spíš se základem na svíčkovou nebo rajskou, podotýká šéfkuchař Filip Sajler v pořadu Dva na Dvojce.
„U těch, co zeleninu rádi nemají, bych začal s pyré. Když ho vytuníte máslem a smetanou, bude krémové. Je dobré tam dát jednu malou bramboru. Ona vám to scelí dohromady,“ dává svůj tip.
Pyré jde podle něj udělat i z petržele. „Můžete ji uvařit ve vodě, ve vývaru, ve smetaně s máslem. Můžete ji krátce povařit a opéct na pánvi jako brambory. V cateringu, když servírujeme večeře, děláme pečený celer s kávou a česnekem.“
Tipy šéfkuchaře na přípravu zeleniny
Má ale i jednu obecnou radu k přípravě zeleniny: „Před konečnou úpravou je dobré zeleninu opéct. Pečením na másle nebo na oleji trochu zesládne, chuť je pak jemnější,“ radí.
A jak si Filip Sajler připravuje zeleninu doma? „Vezmu plech, nakrájím zeleninu na kusy, přidám máslo, nějaké bylinky, sůl, pepř, dám troubu na gratinování seshora. Když chci super dušenou mrkev, tak ji zajímavě nakrájím, přidám máslo, sůl a muškátový oříšek.“
Související
-
Zelenina a květiny během léta
Host: Ing. Pavel Matiska, Katedra zahradnictví Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity v Praze. Moderuje Patricie Strouhalová.
-
Kořenová zelenina: Nepatří jen do svíčkové nebo vývaru
Je dobrá i pečená jako příloha. Jak ji správně upéct? Je důležité, aby byla přiklopená? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Paulus.
-
Grilovací sezóna pokračuje: Jak na zeleninu
Zelenina toho před samotným grilovaním moc nepotřebuje. Ktaerá je k úpravě na ohni vhodná? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Paulus.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.