I dušená mrkev může být skvělá! Zelenina snese stejnou úpravu jako brambory, vysvětluje šéfkuchař Filip Sajler

19. srpen 2022

Z dušené mrkve jdou na řadu lidí mrákoty. Je to o úpravě, říká šéfkuchař Filip Sajler. Mrkev, celer, petržel a pastiňák snesou stejnou úpravu jako brambory. Můžou z nich být super hranolky nebo fantastické pyré. Jak zeleninu připravit před konečnou úpravou? Proč u odpůrců zeleniny začít s pyré? Jak se připravuje zelenina doma? Snese i exotické koření? Jak zelenina použít místo knedlíků k omáčce?

Zelenině, se spousta lidí vyhýbá. Máme ji totiž spojenou spíš se základem na svíčkovou nebo rajskou, podotýká šéfkuchař Filip Sajler v pořadu Dva na Dvojce.

Filip Sajler

„U těch, co zeleninu rádi nemají, bych začal s pyré. Když ho vytuníte máslem a smetanou, bude krémové. Je dobré tam dát jednu malou bramboru. Ona vám to scelí dohromady,“ dává svůj tip.

Pyré jde podle něj udělat i z petržele. „Můžete ji uvařit ve vodě, ve vývaru, ve smetaně s máslem. Můžete ji krátce povařit a opéct na pánvi jako brambory. V cateringu, když servírujeme večeře, děláme pečený celer s kávou a česnekem.“

Tipy šéfkuchaře na přípravu zeleniny

Má ale i jednu obecnou radu k přípravě zeleniny: „Před konečnou úpravou je dobré zeleninu opéct. Pečením na másle nebo na oleji trochu zesládne, chuť je pak jemnější,“ radí.

A jak si Filip Sajler připravuje zeleninu doma? „Vezmu plech, nakrájím zeleninu na kusy, přidám máslo, nějaké bylinky, sůl, pepř, dám troubu na gratinování seshora. Když chci super dušenou mrkev, tak ji zajímavě nakrájím, přidám máslo, sůl a muškátový oříšek.“

Spustit audio

Související