Hydrolog Jan Daňhelka: Čeká nás hodně teplé léto?

2. červen 2022

Mezinárodní studie zkoumala proměny srážek od roku 1901 do roku 2018 v celé Evropě. Co vypovídá o srážkovém režimu v Česku? A čeká nás hodně teplé a suché léto? V audiozáznamu rozhovoru se ředitel pro hydrologii Českého hydrometeorologického ústavu zamýšlí nad ničivými povodněmi před 150, 25 a 20 lety, nad využitím geotermální energie nebo nad tím jak se kvůli válce na Ukrajině zhoršilo riziko sucha v Africe.

Očekává se hodně teplé léto? „To je těžké,“ přiznává nad otázkou moderátorky Zity Senkové Jan Daňhelka, ředitel pro hydrologii Českého hydrometeorologického ústavu.

„Koukal jsem na sezónní predikce a je pravda, že už si nepamatuju, kdy ukazovaly teplotně podprůměrné léto. Pořád to totiž srovnáváme s obdobím, které opravdu bylo o něco chladnější. Devadesátá léta byla v průměru minimálně o stupeň chladnější.“

„A co se týče srážek, tam to lítá,“ připouští hydrolog v pořadu Jak to vidí… „Zatím se není moc k čemu upnout, k jaké informaci. Není tam žádný signál, že bychom se měli na něco připravovat.“ Proměnami srážek se právě teď ale zabývala jedna mezinárodní studie.

Proměny srážek

Vědci vyhodnotili změnu srážkového režimu od roku 1901 do roku 2018 na území celé Evropy. Podle výsledků jsou rostoucí emise skleníkových plynů spojeny s nárůstem extrémních srážek. „To není překvapující,“ připouští Daňhelka.

„Ukazuje se ale, že je Evropa skutečně rozdělena na dvě části. Vždy se předpokládá, že s oteplováním bude pršet víc na severu a naopak míň ve Středomoří. Tam, kde je sucho, bude sucho větší, a tam ,kde je vlhko, bude vlhko větší. Výjimku představuje jenom střední Evropa.“

Střední Evropa je výjimečná

„Hlavně přes Moravu, část Slovenska a částečně do Polska, ale i trošku přes Čechy vybíhá taková odchylka. Jsme opět ve zvláštní pozici, kdy pro nás jednoznačný trend chybí,“ směje se.

„V té studii se také potvrzuje, že větší nárůst srážek je v zimním období. Možná se to může zdát zvláštní, protože letní povodně nás zasáhly v poslední době výrazněji. Ale opravdu to tak je,“ popisuje. „Je potěšující, že trendy dlouhodobě potvrzují to, co jsme předpokládaly.“

Spustit audio

Související