Hit Ztracená bloudím napsal Petr Fider za jedinou noc

6. únor 2021

Petr Fider je zakládajícím členem skupiny Verona, kterou zná publikum v České republice, Číně, Americe, Irsku, Polsku, Francii a na Slovensku.

Založil ji v roce 2002 spolu s Markétou Jakšlovou. „Tenkrát jsem končil můj první projekt Holki a můj sen byl udělat si taneční skupinu. Neměl jsem zpěvačku. Lída Nopová pro mě udělala minicasting. Markéta mě tehdy vůbec nezaujala, protože byla nastydlá. Nakonec jsme ji ale s kamarádem vybrali.“

Hudební spolupráce trvala až do roku 2018. Od té doby s Petrem vystupuje Veronika Stýblová. „Po šestnácti letech nebylo jednoduché vyměnit zpěvačku. Vzpomínám si, že když jsem stál poprvé s Verčou na podiu a otočil se na ní, úplně jsem se lekl, kdo to tam stojí,“ směje se.

Verona

Známé songy

Skupinu proslavily zejména taneční písničky, například Hey Boy. „Jako hlavní motiv jsme použili znělku známého rozhlasového pořadu Pozor zákruta. Dlouho jsem nebyl schopen vytvořit basovou linku, která by písničce slušela. Už jsem ji chtěl zahodit, ale na poslední chvíli se to podařilo,” vzpomíná Petr Fider.

Asi největší hit Ztracená bloudím napsal Petr Fider za jedinou noc. „Prožíval jsem tehdy ne příliš lehké období. Tehdy mi nebylo nejlépe a v té písničce je to slyšet.“

Hudbu má rád odmala

„Nejdřív jsem poslouchal Olympic. V pěti letech jsem dostal první vinyl Depeche Mode, a to mne velmi ovlivnilo. Dostal jsem první piano a úplně jsem tomu propadl. Taky jsem od maminky dostal její starý kazeťák, šel jsem do bazaru, prodal ho a pořídil si elektronické bicí.“

Dnes má čtyři děti. „Dvě dcery z prvního manželství žijí v Německu a jsou to už dospělé ženy. Ještě mám dva malé syny a je to největší štěstí, co mám. Žiju pro ně. Oni jsou jediní, kvůli komu bych přestal dělat muziku, kdyby si to přáli,“ uzavírá rodák z Karlových Varů.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.