Herečka a spisovatelka Monika Zoubková píše pro děti: Chci, aby z knížek šla hravost a laskavost

11. říjen 2023

„S dětmi jsme si vyprávěli o strašidlech až z toho bylo povídání. Tak vznikly motivy, ze kterých je knížka Brok, Flek a strašidla,“ vzpomíná v Blízkých setkáních. Proč se nestala lékařkou, ale herečkou? Jak její rozhodnutí přijala rodina? Proč absolvovala kurz tvůrčího psaní? Je těžší psát první či druhou knihu? Jsou knihy uklidňujícím elementem? Je lepší čtení, nebo poslech audioknihy?

Monika Zoubková

Monika Zoubková ráda psala už odmala a vedla si dokonce deník. Spouštěčem pro psaní dětských knížek pro ni byly vlastní děti.

„Bylo to kvůli nim. Byly také prvními kritiky a když se jim něco nezdálo, měly trefné připomínky, které jsem do knížky zapracovávala. Měly na ni velký vliv a já chtěla, by z ní šla hravost a otevírala dětem fantazii,“ vypráví Monika Zoubková.   

Druhý titul Putování za minísky vzniklo až po čase. „Nechtěla jsem psát pokračování, ale pak jsem si řekla, že je to vlastně hezké a že je mi v tom dobře,“ vysvětluje herečka a autorka. „V knize je spousta postav s originálními jmény. Třeba paní Rajská, která je plná pohody. Bafíka vymyslela moje mladší dcera Stella. Chtěla jsem, aby z příběhů šla něha a laskavost, která k pohádkám patří,“ uzavírá v Blízkých setkáních.

autoři: Adéla Gondíková , eh

Související