Když řeknete dítěti, co má číst, jako byste mu říkali, s kým má kamarádit, upozorňuje vědkyně Anežka Kuzmičová

13. leden 2023

Jak otevřít dětem svět knih? „Nejdůležitější je, aby si dítě samo začalo zjišťovat a uvědomovat, co ho baví,“ radí držitelka ceny Neuron Anežka Kuzmičová, vědkyně, která se zaměřuje na čtení a gramotnost u dětí a dospělých. Na čem pracuje a čím se zabývá její nejnovější projekt? Jak začínala ona sama jako čtenářka? Je pravda, že si vybíráme knihy podle nálady a momentální životní situace? Co soudí o čtení v mobilech?

„Čtení je tak osobní, že když řeknete dítěti, co má číst, je to skoro, jako byste mu říkali, s kým má kamarádit. Obklopujte proto děti čtením ve všech podobách. Včetně audioknih,“ nabádá Anežka Kuzmičová.

„Vezměte i encyklopedii a prohlížejte si ji spolu. Literatura faktu je podceňovaná z hlediska toho, co může v dětech nastartovat a jak je může motivovat k zájmu o svět,“ upozorňuje vědkyně. V Anglii, kde žila, učitelé prý čtou dětem.

„Tím, že ji předčítají celé třídě, tak čtenářsky pozvedají všechny děti, bez ohledu na jejich schopnosti nebo problémy se čtením. Je to neuvěřitelná a velmi podceňovaná vzdělávací praxe, která u nás skoro neexistuje.“

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.