Grupáč v Idiotech? „Pro náš soubor je to spíš obnažení psychické,“ vysvětluje Klára Cibulková

17. únor 2016

Skoro 13 let hraje ve Švandově divadle a má tam spoustu krásných rolí. Třeba Adiny Mandlové v inscenaci Pankrác 49 nebo v Idiotech, kde jsou k vidění odvážné scény. Klára Cibulková jde do všech, jako vždycky, naplno.

Idioti jsou poměrně odvážné představení s erotickými scénami. „Všechny otázky míří vždycky ke grupáči. Pro náš soubor to ale bylo spíš obnažení psychické,“ vysvětluje Klára Cibulková.

„Anča (režisérka Anna Petrželková) trvala na tom, že je to obhajitelné, jen když do toho herci půjdou opravdu a naplno.“ Publikum na to reaguje různým způsobem. I když podle herečky vědí, do čeho jdou. „Snad se to povedlo uhájit.“

Zlá Adina Mandlová

Divácky atraktivní je i inscenace Pankrác 49 z prostředí věznice, kde se sejdou herečky Adina Mandlová, Lída Baarová a další tři ženy, obviněné z kolaborace. „Adina je svá, prostořeká, protivná, zlá,“ říká o své roli Klára Cibulková.

Dodává, že nechápe, jak z tepla pohovky může spousta lidí odsuzovat chování toho či onoho člověka. „Byla bída, smrt na dosah, spousta lidí byla v ohrožení a dnes si momentálně nikdo neumí představit tu situaci. Vůbec nedokážu říct, jak bych se sama zachovala,“ trvá na svém názoru.

Plakej, děvče, jen plakej

Hra Cry baby cry zavede diváky na coachingový seminář, kde si několik žen řeší své každodenní problémy. Je autorskou inscenací, kde si herečky psaly role přímo na tělo. „Napsala jsem si matku s třemi dětmi. Šlo to ze života, protože sama mám dvě. Bylo to ventil.“

Scénář se pak dával dohromady skoro rok a to, že se z něj stalo úspěšné představení, při kterém se diváci nepřestávají smát, považuje Klára Cibulková za malý zázrak.

Sponzorství

Tatínek ji prý kdysi připravoval, že herectví není praktické zaměstnání. „Řekl mi, že pro tohle povolání je dobré najít si sponzora, protože divadlo je takový chudáček. Ale nebránili mému rozhodnutí.“ Ze školního tanečního kroužku přeběhla na „dramaťák“.

Jaké dojmy si přivezla ze Španělska? Dokázala by tam žít? Jak je to s jejími občanskými aktivitami? Co bude na CD, které se chystá natočit?

autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.