Grilované burgery s gruzínskou cibulí
Květen se už u nás nese v duchu grilování a víkendové počasí by mělo dopřát možnost strávit většinu času venku. Takže využijte teplého počasí a ugrilujte si venku šťavnaté burgery s bylinkami ovoněnou grilovanou cibulí v citronové šťávě.
Ingredience na 8 burgerů:
1 kg hovězího masa (my dali kombinaci krku a zadního)
200 g slaniny vcelku
sůl a pepř
2 rajčata
salát
červenou cibuli
majonézu
kečup
BBQ omáčku
8 plátků čedaru
8 bulek
špejle na zafixování
Příprava grilované cibule z Gruzie:
1. Oloupané cibule nakrojte do kříže, ale úplně nedořízněte a malinko je rozevřete.
2. Vymačkejte do mikrotenového sáčku 2 citrony a přidejte 2 lžičky octu a osolte.
3. Takto upravené cibule vložte do sáčku, který uzavřete a jemně (ať se vám nerozpadnou) cibulky v tomto láku poválejte a nechte odstát cca 10 minut.
4. Pak je opatrně vyndejte, položte je na dostatečně velký čtvereček alobalu (raději dvojitý) a trochu opepřete, přidejte bylinky a zakapejte olejem.
5. Dobře je zabalte a pečte na grilu alespoň půl hodiny, dokud nejsou balíčky s cibulí při zmáčknutí měkké.
Příprava grilovaných burgerů:
1. Maso i slaninu umelte (ne úplně najemno), pořádně promíchejte a vytvarujte 8 burgerů.
2. Pečte na rozpáleném grilu (mřížku můžete potřít olejem, aby se maso nepřichytávalo) podle toho, jak máte rádi maso propečené.
3. Chvíli po otočení dejte na každý burger plátek čedaru a na gril přidejte i rozpůlené bulky nebo bagety.
4. Každý plátek potřete trochou kečupu a majonézy, navrstvěte salát, maso s BBQ omáčkou, plátky rajčete a zafixujte špejlí. Propíchněte je kolmo shora. Doba přípravy kolem 15 minut.
Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka