Goscinny-Sempé: Mikulášovy průšvihy

13. duben 2020

Rozpustilá hra pro o slavné pětici francouzských školáků od autorů Asterixe, ve které malé kluky hrají sice mladí, ale dospělí herci. Poslouchejte do pondělí 20. dubna 2020.

Osoby a obsazení: Mikuláš (Jan Sklenář), Viktorín (Tomáš Sýkora), Augustýn (Jiří Valůšek), Kryšpín (Zdeněk Trčálek), Fridolín (Jiří Hejcman), Celestýn (Miroslav Černý), Tatínek (Martin Sláma), Maminka (Dita Kaplanová), Bábinka (Eva Jelínková), Učitelka (Andrea Buršová), Dohlížitel (Miroslav Černý), Prodavač (Michal Bumbálek), Prodavačka a Cizí paní na trhu (Sylva Siničáková), Pan Durda (Michal Bumbálek) a Paní Durdová (Sylva Siničáková)
Napsala: Tereza Semotamová
Dramaturgie: Hana Hložková
Překlad: Tamara Sýkorová
Hudba: Mario Buzzi
Režie: Jakub Mareček
Natočeno: v Brně v roce 2011

Malý Mikuláš je asi nejslavnějším francouzským školákem. Jeho příběhy přišly na svět v autorském tandemu spisovatele René Goscinnyho a ilustrátora Jean-Jacques Sempého na přelomu 50. a 60. let 20. století.

Titulní postava svým naivně glosátorským pohledem zachycuje představu o ideálním dětství. Dobové reálie zde navíc nabývají podoby nostalgických vzpomínek na atmosféru někdejší Francie.

Šest vtipných příběhů

V šesti humorných příbězích vypráví devítiletý Mikuláš o svém každodenním životě. Zážitky z domova i ze školy komentuje upřímným a mnohdy nečekaně vtipným způsobem.

Trampoty s děkovným dopisem (Dopis), rozmazlující příbuznou (Přijela k nám bábinka) nebo při nákupu langust (Nakupování) tak zobrazují zdánlivou idylu rodinného prostředí.

Ve společnosti Mikulášových věrných kamarádů se pak ocitnete nejen při školní lekci (Názorné vyučování) a pokusu o zastrašení nepopulárního spolužáka (Výstraha), ale také u starostí s prodejem lístků do loterie (Tombola).

Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související