František Filipovský. S Louisem de Funèsem se nikdy nepotkali

Jeden z nejobsazovanějších českých herců se narodil v Přelouči. Jeho hlas je neodmyslitelně spjatý s francouzským hercem Louisem de Funèsem, kterého daboval v desítkách filmů. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Mezi jeho rodiči byl velký věkový rozdíl, přesto vyrůstal v harmonickém prostředí. Jeho otec byl hudebním skladatelem a organizátorem společenského dění ve městě. Těžké časy pro Františka nastaly po otcově smrti v období gymnazijních studií, kdy musel bydlet v církevním internátě v Hradci Králové.

Voskovec a Werich mu šli za svědky

U divadla začínal na letních štacích kočovné společnosti jako pomocná síla. Stal se úředníkem, a divadlu se věnoval ve volném čase. Pak se shodou šťastných okolností dostal do Osvobozeného divadla, kde vystupoval po boku svých idolů Voskovce a Wericha. Ti mu šli také za svědky na svatbě.

Po válce nastoupil do Národního divadla, kde zůstal až do vysokého věku. Známý je rolemi v mnoha českých filmech a seriálech. Jeho hlas je neodmyslitelně spjatý s francouzským hercem Louisem de Funèsem, kterého daboval v desítkách filmů. Přesto se osobně nikdy nesetkali. V soukromém životě Filipovský rád trávil čas se svými blízkými a také s dýmkou, která byla jeho dalším poznávacím znamením.

Další Příběhy z kalendáře budou patřit českému vědci, jehož vynález nosí miliony lidí.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Radek Brož
Spustit audio

Související