Malý portrét velkého herce - František Filipovský

27. září 2012

František Filipovský byl nezapomenutelný a sotva překonatelný dabér. Jako tlumočníka hlasu Luise de Funese ho znají nové a nové generace. Jeho doménou však bylo divadlo

V roce 1963 vedla s Františkem Filipovským před rozhlasovým mikrofonem rozhovor herečka Zuzana Stivínová. Nešlo o stejnojmennou herečku, která působila svého času v Národním divadle a jež nyní hledá herecké štěstí ve Spojených státech. Jmenovkyně Zuzany Stivínové z 60. let působila v divadle Semafor a bývala, jak pamětníci jistě vědí, často doma sama. František Filipovský se jí tehdy před rozhlasovým mikrofonem zpovídal ze svých divadelních začátků. Část těchto vzpomínek si můžete poslechnout na první zvukové ukázce této stránky.

V druhé části vyprávění natočeném se Zuzanou Stivínovou v roce 1963 připomene František Filipovský cestu, která ho přivedla až na prkna Národního divadla.

Fr.Filipovský-1949


Členem činohry Národního divadla byl František Filipovský od roku 1945 do roku 1992, tedy celých čtyřicet sedm let. Za tu dobu sehrál na naší první scéně takové množství rolí, že i jeho oficiální životopisy se povětšinou spokojují konstatováním, že oněch úloh byly desítky. Svým sklonem a přirozeným talentem vytvářet především komické postavy byl často odsouzen k rolím menším, mnohdy bychom řekli k figurkám. Přesto však v soupisu jeho úloh nacházíme i hlavní role – jednou z nejznámějších byl jeho Harpagon v Molierově Lakomci, kterého v Národním divadle ztvárnil v roce 1950.
Úryvek z Filipovského projevu v roli Harpagona si můžete poslechnout na další zvukové ukázce.

Fr.Smolík,Fr.Filipovský a režisérJiří Roll-1965

Ve velké škále úloh, které František Filipovský na scéně Národního divadla ztvárnil, je jedna, která se na první pohled všem statním vymyká. Je to jeho role operní. S chutí si zahrál postavu principála ve Smetanově Prodané nevěstě.

Fr.Filipovský-1982

Při vzpomínce na herectví Františka Filipovského nesmí chybět alespoň malý úryvek z jeho nezapomenutelné interpretace Poláčkovy knihy Bylo nás pět.

František Filipovský se narodil před 105 lety 23. září 1907 v Přelouči, zemřel 26. října 1993 v Praze.

Fr.Filipovský-snímek z nahrávání
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.