Expedice do světa pohádkových zvířat

10. prosinec 2022

Zásadní roli ve většině pohádek a legend hrají zvířata. Příběhy se zvířaty jsou nejstarší formou vyprávění a není divu - malé děti mají takové pohádky nejraději, protože jim nejlépe rozumějí. Zvířata mají v pohádkách i bajkách často lidské vlastnosti, ostatně i v běžné komunikaci využíváme zvířecí symboliky k metaforickému vyjádření lidských ctností i nectností: jsme pilní jako včeličky, líní nebo špinaví jako prasata, mazaní jako lišky a stateční jako lvi.

Role zvířat v pohádkách se ale liší. Jsou buď průvodci a pomocníky hlavního hrdiny nebo je hrdina do zvířete zaklet, některá zvířata mohou vystupovat jako nepřátelé a škůdci. Barva hraje také důležitou roli, bílá zvířata mají kladní hrdinové, černá záporné postavy, zvláštní jsou zvířata zlatá (kůň Zlatohřívák, pták Ohnivák a slepice, která snáší zlatá vejce), která vždy symbolizují bohatství. K některým pohádkovým postavám patří části zvířat, k čertům kopyta, rohy a ocas, k andělům a vílám křídla.

Některým zvířatům pohádky uškodily

Některým zvířatům ale pohádky velmi uškodily, například vlkům, ještěrům a hadům, kteří jsou popisováni jako tvorové proradní a zlí. Jiným, např. medvědům, naopak výrazně vylepšily pověst, protože jsou mylně líčeni jako přátelští a roztomilí nemotorové.

Ve skutečné přírodě je to ale úplně jinak a Expedice ukáže, jak se zvířata, s nimiž se v pohádkách setkáváme, chovají ve skutečnosti. Povedou ji zoolog Miroslav Kutal z Mendelovy unoverzity v Brně a zoolog Miroslav Brtnický ze ZOO Parku v Chomutově.

 

Spustit audio

Související