Expedice do světa fermentovaných potravin
Kysané zelí, kvašené okurky, ale i kefír, podmáslí, jogurt, zakysaná smetana, ale i kombucha, kimči nebo tempeh, nebo třeba burčák či medovina.
To všechno jsou fermentované potraviny, představující podle vědců novou cestu ke zdravému tělu i mysli. Fermentované potraviny prošly tzv. mléčnou fermentací neboli kvašením.
Elixír zdraví
Jedná se o proces, kdy se bakterie v potravě živí cukrem a škrobem, čímž vytvářejí kyselinu mléčnou. To uchovává potravinu dlouho čerstvou a vytváří prospěšné enzymy, vitaminy skupiny B, omega-3 mastné kyseliny a různé kmeny probiotik. Všechno dohromady pak představuje skutečný elixír zdraví pro celé tělo.
Co o nich (ne)víme
Jak dlouho lidstvo s fermentovanými potravinami experimentuje, kdo byl vynálezcem fermentace a jsou prospěšnější fermentované mléčné výrobky, nebo zelenina? Dá se z kvašených potravin zhubnout, a jaký dopad mají na střevní mikroflóru? Patří mezi fermentované potraviny i kváskový chléb a fermentované salámy?
Expedici za fermentovanými potravinami povedou doc. Šárka Horáčková z Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha; PhDr. Lucie Kubásková, kurátorka Národního zemědělského muzea; Jaroslav Lenhart, ředitel Svobodného statku Soutok - jednoho z největších pěstitelů biozeleniny u nás; výživová poradkyně Mgr. Kristýna Šístková z OB Kliniky v Praze.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.