Expedice za medem

4. září 2021

Včely medonosné žijí v jediném skutečně demokratickém uspořádání na této planetě. Volí si svého lídra (královnu), ovšem pokud neplní svou funkci, bez váhání vyberou novou, o důležitých rozhodnutích hlasují a vše je podřízeno smysluplnému fungování celého společenství.

Neustále komunikují, pomáhají si a v případě ohrožení spojí síly. Vypudí jedince, kteří chtějí hrát jen na sebe a dokáží si poradit s invazí velkého predátora typu medvěda i nenasytností člověka.

Jak mezi sebou včely komunikují, jak vypadá hierarchie v úle a jak vznikají pověstné léčivé včelí produkty, např. mateří kašička a propolis? Kdy lidé začali včelařit a jakou má včelařství historii na našem území? Jak se chovají včely ve městě? A jak poznáme pravý med od toho pančovaného?

Expedici do světa medu povedou generální ředitel Národního zemědělského muzea Zdeněk Novák, Dalibor Titěra z Výzkumného ústavu včelařského v Dole u Prahy, ředitel pobočky NZM - Muzea českého venkova na Kačině Pavel Douša a včelař a IT odborník Pavel Mach.

autoři: Josef Kluge , mše
Spustit audio

Související