Tymiánový med se považuje za krétské antibiotikum, říká Pavla Apostolaki

11. červenec 2016

Na Krétu Češi trochu zapomínají. Když se bývalé základně pirátů dostanete pod kůži, objevíte skryté poklady. Co by vám na Krétě ale určitě nemělo ujít, je její starověká fytoterapie.

Krétská fytoterapie souvisí s pěstováním oliv (už od mínojské civilizace). Na ostrově roste přes 35 milionů olivovníků. Každý Kréťan ročně spotřebuje 25 kg oliv, což je nejvíc na světě. Najdete tu ale ještě zajímavější rostliny. Velmi vzácný je třeba tymiánový med. Považuje se za krétské antibiotikum.

Lékárna pod širým nebem

Obsahuje prý přes 100 látek posilujících lidskou imunitu a psychiku. „Kréta je velká bylinková lékárna pod širým nebem,“ říká publicistka Pavla Apostolaki. Kréťané vůbec nepoužívají u nás běžné léky. Jednak jsou pro ně drahé a taky žijí víc v souladu s přírodou. Nejdřív sahají po bylině.

Logo

Čaj, dobromysl a růže skalní

Řecký horský čaj užívají v zimě na nachlazení. Dobromysl krétský je zase bylinkou lásky. „Růže skalní je velmi ceněna pro vykuřovací terapie nebo jako červené barvivo pro parfémy, které předci vyráběli už pro své královny.“

Jak vypadá sběr růže skalní a na co dál se používá? A proč se sousední ostrov sloužil jako kolonie malomocných? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , zis
Spustit audio