Expedice do světa chladové terapie

6. listopad 2021

Expedice se vydává do světa chladné vody a chladného vzduchu, do světa otužování a chladové terapie. Pandemie covidu -19 způsobila obrovský otužovací boom v celém Česku a otužují se i ti, kteří by se jindy studené vodě zdálky vyhýbali.

Navíc kromě koupelí v ledové vodě zažívá obrovský  vzestup i kryoterapie neboli pobyt v ledových kryocentrech a poláriích. Otužování je v kurzu a říká se, že jím zocelujeme tělo i ducha, získáváme vytrvalost, schopnost snášet nepohodu, léčíme nechutenství, prokrvujeme tělo, posilujeme kardiovaskulární systém a snižujeme vysoký krevní tlak. Vyplavování endorfinů se prý navíc postará o naši spokojenost a o pozitivní start do každého dne.

Je to ale všechno pravda?

Co se v těle děje po styku s ledovou vodou a jak reagují naše orgány v poláriích a kryocentrech při -150ti stupních Celsia? Jak může chlad vyléčit naše kosti a klouby? Kdy začít s otužováním a jak při něm správně postupovat? A co se děje s kůží, která je vystavena extrémní ledové vodě nebo extrémně studenému vzduchu?

Na všechny tyto otázky odpoví hosté, kteří Expedici povedou: zakladatel kryoterapie v ČR MUDR. Lubomír Šmuk a dermatoložka MUDr. Eva Harapátová z Medicom Clinic, zakladatel prvního pražského polária a kryocentra v Praze Ivo Pultr, předseda 1. Pražského plaveckého klubu otužilců JUDr. Tomáš Prokop a otužilec Pavel Horák.

Spustit audio

Související

  • Expedice za letním koupáním

    Je léto a prázdniny a s nimi máme spojené slovo voda. Koupání patří bezpochyby k nejstarším činnostem lidstva, a vždy mělo kromě zábavných rysů také hygienický účel. 

  • Expedice do světa krve, tkání a buněk

    Každý ví, jak zásadní je dárcovství krve, víme ale, co přesně naše krev obsahuje a které její složky jsou nejpodstatnější? Jak se liší krev novorozence od krve dospělého?

  • Expedice do světa zdraví a nemocí

    7. duben je Světovým dnem zdraví. Byl vyhlášen už v 1950 Světovou zdravotnickou organizací a má být apelem a připomínkou všem lidem, aby pečovali o své zdraví.