Expedice za letním koupáním

7. srpen 2021

Je léto a prázdniny a s nimi máme spojené slovo voda. Koupání patří bezpochyby k nejstarším činnostem lidstva, a vždy mělo kromě zábavných rysů také hygienický účel. 

V pradávných dobách všude, později zejména ve venkovských oblastech, což paradoxně znamenalo, že chudé venkovské vrstvy uplatňovaly až do 19. století zásady čistoty a hygieny mnohem lépe, než bohatí měšťané a městská chudina.

Prvky organizovaného koupání a s ním související zábavy se objevují  teprve ve druhé polovině a ke konci 19. století. Tehdy začaly vznikat první "plovárny". Ty se rodily v ohraničených místech na řekách, na březích byly doplněny dřevěnými převlékárnami a často i pohostinským zařízením.

voda

Koupaliště, bazény, moře

Éra speciálních, mimo vodní plochy budovaných koupališť odstartovala za první republiky. V meziválečném období se oblíbenými rekreačními destinacemi staly rybníky. Největší érou budování umělých veřejných koupališť mimo vodní toky byla šedesátá a sedmdesátá léta. A kromě nich také kryté plavecké bazény, které se staly velkým hitem 70. let minulého století. Tehdy se pomalu začaly objevovat i první možnosti rekreace u moře, pro nás samozřejmě pouze v zemích bývalého východního bloku.

Dá se voda poznat?

Navzdory dnešním širokým možnostem ale Češi stále milují koupání na domácích přehradách, rybnících a koupalištích. Jak poznáme vodu, v níž jsou řasy a sinice? Jak se kontroluje? Které naše přehrady jsou nejčistší a které mají naopak s kvalitou vody problémy? A co voda dělá s naší kůží - ať už ta slaná mořská, nebo ta, do níž se ponoříme na přehradě, v rybníce, nebo doma v bazénu? 

Expedici za letním koupáním povedou generální  ředitel Povodí Vltavy RNDr. Petr Kubala, odborník na kvalitu vody RNDr. Zdeněk Kocmoud ze Zdravotního ústavu v Českých Budějovicích a dermatoložka z Medicom Clinic Praha MUDr. Eva Harapátová.

Spustit audio

Související

  • Expedice za dovolenou

    Dovolená byla odvozena od slova „dovolit si“, což znamená, že bychom se v zájmu regenerace těla i mysli měli chovat zcela jinak, než v běžném pracovním rytmu.

  • Expedice do světa letního jídla a pití

    Jídlem a pitím se zabýváme bez rozdílu úplně všichni, ať je nám 18 nebo 80, protože to, co jíme a pijeme,  výrazně ovlivňuje náš zdravotní stav a také naši náladu. 

  • Expedice za mlékem

    Slovo mléko evokuje bílou barvu a dětství, a kromě kojeneckého věku, který si zpravidla moc nepamatujeme, především konzumaci nejrůznějších mléčných výrobků či jogurtů.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.