Erik Best: Babiš pochopil, co chce Trump slyšet. V rámci NATO si teď stojíme lépe než Německo

9. duben 2019

Severoatlantická aliance oslavila 70 let. Jakým hrozbám dnes čelí? A jsou Češi v NATO platnými členy, nebo spíš jen pasažéry?

NATO je aliance těch, kteří vyhráli v druhé světové válce, a Američané to dodnes velmi dobře používají. Je to marketing, protože mohou říci, že žádná jiná aliance nevydržela tak dlouho,“ říká v pořadu Jak to vidí politický komentátor Erik Best. „Smyslem je dokázat, že aliance je silná a že za tím stojí především Spojené státy. A pokud má vydržet i dalších 70 let, musí spojenci začít víc platit.“

Je Čína nový nepřítel?

Základem stability do budoucna je společný postoj k zásadním otázkám. A v tomto ohledu představuje významný problém nejednotný názor Evropy a Spojených států na to, jestli Čína představuje nejen politickou, ale i vojenskou hrozbu, nebo ne.

Trump v oficiálních dokumentech jednoznačně uvádí, že Čína představuje hrozbu, připravuje se na budoucí situaci a snaží se přimět Evropu, aby to brala vážně,“ vysvětluje Erik Best s tím, že evropské státy si tento rozměr zatím příliš nepřipouštějí. Ve hře přitom nejsou jen kyberhrozby, jak to ukázala například kauza Huawei, ale i vysoká míra státního dluhu. Hlavním věřitelem Spojených států je totiž právě Čína.

Dvacet let v NATO

Základna Náměšť, oslavy výročí vstupu do NATO

Jak se v NATO po dvaceti letech cítí Češi?„Atmosféra v roce 1999 byla nadšená a málokdo protestoval a nebyl ani prostor pro kritiku. To se ale změnilo, a i když valná většina stále chce být členy NATO, neznamená to, že souhlasí se současnou podobou aliance,“ myslí si komentátor.

Příslib, který dala Madelaine Albrightová Čechům v březnu 1999, když Česko do NATO vstupovalo, že s jejich osudy už nikdy nebude pohazováno jako s žetony u vyjednávacího stolu, by mělo mít podle Erika Besta vedení aliance stále před očima. „Pokud chceme mluvit o tom, co znamená NATO, měli bychom taky mluvit o tom, kdy spojenecké hradby v minulosti selhaly.“

Babiš pochopil, co chce Trump slyšet

Současné vztahy České republiky vůči Spojeným státům coby lídrovi Severoatlantické aliance jsou dobré. Rozhodně lepší, než jaké mají USA s Německem, a to přestože náklady obou zemí na obranu jsou procentuálně více méně stejné. „Záleží ale na tom, jak mluví předseda vlády. A pan Babiš říká momentálně to, co chtějí Spojené státy slyšet. Zato paní Merkelová ne,“ shrnuje současné postavení Česka v NATO Erik Best.

Další témata rozhovoru: Premiér bude jednat s prezidentem o chystaných změnách ve vládě. Je na obzoru nějaké překvapení? Jak uspěl odstupující Dan Ťok na postu ministra dopravy? A bude zastavení migrace z Mexika tématem Trumpovi kampaně i v nadcházejících prezidentských volbách?

autoři: Eva Hůlková , Erik Best , and
Spustit audio

Související