Elektromobily planetě nepomůžou. Největší problém je v energetice, tvrdí klimatolog Radim Tolasz

6. červen 2023

Změny klimatu jsou evidentní. „Planeta jim podléhá už od svého vzniku. Ty současné ale vyvolává člověk a v tom je to jiné,“ konstatuje klimatolog Radim Tolasz. Na jak dlouho poskytují meteorologové výhled? Přijde ještě někdy doba ledová? Bude pořád méně vody? Jak by se chovala planeta bez nás, lidí? S čím si neporadí? Vždycky bude lidstvo vypouštět emise?

Podle Radima Tolasze je prapůvod problému v energetice. „To, že se změna klimatu zužuje jen na spalovací motory, je při současném energetickém mixu nejen v České republice nesmysl. I kdybychom teď všichni začali jezdit v elektromobilech, tak to klimatu vůbec nepomůže, protože je budeme napájet tepelnou elektrárnou někde za kopcem. Musíme směřovat ke změně energetiky,“ upozorňuje.

„Klimatický systém má velkou setrvačnost. To, co se nastartovalo, pojede 20–30 let. I kdybychom emise přestali úplně produkovat, situace se bude ještě 20–30 let zhoršovat,“ varuje odborník.

„Mě vždycky mrzí, když někdo říká, že my, klimatologové, nemáme jistotu. Slýcháváme, že extrémy počasí se vyskytovaly vždycky. Ano, to je pravda, ale nebyly tak časté a nebyly tak intenzivní," uzavírá klimatolog Radim Tolasz v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související