Ekonom Richard Hindls: Ve vývoji nezaměstnanosti bude klíčový podzim

8. červenec 2020

Nezaměstnanost vzrostla od května jen o 0,1 procentního bodu. Je to úspěch českých politiků?

„Je to docela dobré číslo,“ hodnotí číslo 3,7 % za červen ekonom a statistik Richard Hindls. „Opatření, která šla proti nezaměstnanosti, přináší určitý efekt,“ dodává host Zity Senkové.

Právě nezaměstnanost považuje za klíčovou pro zvládnutí ekonomické krize způsobené vlnou pandemie onemocnění Covid-19. „Pokud by se to číslo začalo zhoršovat, je to špatný signál…“ soudí a připomíná, že nejde jen o čísla, ale také o psychiku lidí.

Trh práce a spotřeba

Stejně jako situaci na trhu práce je podle Hindlse potřeba „udržet na uzdě“ spotřebu. Ta totiž dnes představuje 50 % HDP a má důležitou úlohu při vytváření polštáře pro rozvoj ekonomiky.

Na budoucí vývoj se ale ekonom dívá spíš optimisticky: „Myslím si, že nezaměstnanost by nemusela být tak hrozná, jak se čekalo.“ Klíčový by měl být nadcházející podzim. Ten totiž tradičně přinese pokles zaměstnanosti, způsobený jednak koncem sezóny a jednak nástupem absolventů na pracovní trh.

Konec státní podpory

Přestože zatím je ukončení krizové státní podpory naplánováno na konec léta, Richard Hindls připomíná, že vláda zvažuje prodloužení do konce roku. Sousední Německo dokonce počítá se státní podporou občanů prostřednictvím kurzarbeitu nejméně na rok.

Práci českých politiků v rámci zavádění opatření pro podporu tuzemské ekonomiky, považuje Hindls za poměrně efektivní. „Ne všechno se samozřejmě povedlo, ale nepatřím ke kritikům. Nemyslím si, že bychom udělali něco výjimečně dobře nebo výjimečně špatně,“ uzavírá.

Další témata rozhovoru: Cena zlata. Situace na Slovensku. Analogie s rokem 2008.

autoři: Zita Senková , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.