Ekonom Richard Hindls: Brexit ukázal, že svět není černobílý a nelze ho vměstnat do otázky ano/ne

24. červen 2021

Uplynulo pět let od referenda, ve kterém si Britové odhlasovali, aby jejich země vystoupila z Evropské unie. Většina lidí si i po pěti letech myslí, že rozhodnutí odejít z EU bylo správné. Jak se Brexit projevil v ekonomice ostrovního království? A co bude dál?

Čtěte také

Od referenda sice uplynulo pět let, ale skutečný zásah do ekonomiky běží pouhých 150 dní, říká v pořadu Jak to vidí... ekonom Richard Hindls.

Skutečné odstoupení totiž začalo platit až po uzavření všech unijních obchodních dohod, a ty běží od 1. ledna letošního roku,“ dodává.

Nálada se nemění

Pro odchod z Evropské unie zvedlo v roce 2016 ruku 51,9 % Britů. Z aktuálního průzkumu nálad ve společnosti vyplývá, že 45 % oslovených si myslí, že rozhodnutí opustit EU bylo správné, 44 % mělo názor opačný.

Brexit se nicméně na ekonomice Británie už začal projevovat. Například export potravin a nápojů z Británie na území EU se v prvních třech měsících meziročně snížil o 47 %.

Čtěte také

Ano, vývoz i dovoz citelně zpomalil. Na vině je nejenom covid, ale také celní omezení. Všechno je složitější. Potraviny jsou navíc zboží, které má omezenou trvanlivost, čili kontrol a deklarátorů je podstatně více.

Podle Richarda Hindlse se možná některé věci časem vrátí do svých kolejí. Nyní tady ale jsou přísná celní pravidla a administrativní překážky, a to řadu lidí odradí.

Složitá otázka, jednoduchá odpověď

Já osobně celou situaci vnímám tak, že svět není černá a bílá, a nelze ho tedy chápat jednobarevně. Británie, která stála u zrodu EU, se po 47 letech rozhodla odejít. Stála na startovní čáře integračních snah, teď se ale z této integrace tak trochu černobílým způsobem vydělila.

Do velmi složité otázky chcete/nechcete odejít ale už nikdy nevložíte, jak se bude chovat partner, tedy EU. Připomeňme, jak tvrdá vyjednávání probíhala. Výsledek referenda i nynější průzkum je na plichtu, a to ukazuje, že svět není jednoduchý, je přesvědčen host Dvojky.

Svět se točí dál

Jak upozorňuje Richard Hindls, ekonomika se ale bude integrovat dál a svět se nezastaví. Evropská unie je pořád pro Británii největším partnerem. A ať už se vytvoří jakékoli prostředky a kanály pro výměnu zboží, pracovních sil, technologií a myšlenek, pořád Británie zůstane druhou největší ekonomikou.

Británie je obrovský hráč a pro EU je její odchod velikou ztrátou. A přestože si časem jak Británie, tak Evropská unie najdou své skulinky, situace není tak jednoduchá, aby se dala vměstnat do otázky, jsi pro, nebo proti, uzavírá Richard Hindls.

Další témata rozhovoru: Česká národní banka a zvýšení základní úrokové sazby; jak vysoká by měla být minimální mzda a schodek státního rozpočtu?; co je to dluhová brzda a k čemu slouží?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.