Jiří Hošek: Brexit bude už letos stát Británii víc, než kolik za 47 let zaplatila EU

6. březen 2020

Británie má za sebou první pobrexitová jednání. Padají odvážná slova. Ekonomickou situaci v zemi ale silně komplikuje epidemie koronaviru, upozorňuje komentátor.

Ve čtvrtek skončilo první kolo pobrexitových jednání. „Zatím je to úvodní oťukávání, ale pro Británii půjde do tuhého,“ hodnotí v pořadu Jak to vidí... Jiří Hošek.

Může Británie fungovat bez EU a USA?

„Britská ministryně obchodu už v červnu prohlásila, že pokud nebudou Britové spokojení s obsahem jednání, jsou připraveni odejít od jednacího stolu nejen s Evropskou unií, ale třeba i se Spojenými státy. To je hodně odvážné tvrzení.“

Podle Hoška si Londýn nemůže dovolit fungovat bez obchodní dohody s těmito dosavadními nejsilnějšími partnery. Nejen ekonomickou situaci v zemi navíc silně komplikuje epidemie koronaviru.

Kolik bude brexit stát?

„Británie má před sebou velmi složité období,“ shrnuje Hošek. Poukazuje i na vysoké náklady, které Spojené království kvůli brexitu čekají. V posledních letech ale prý Britové slyšeli takovou spoustu odhadů, kolik bude brexit stát, že se to naučili filtrovat.

„Ale když agentura Bloomberg vydá analýzu, že už na konci roku bude z hlediska ztraceného ekonomického růstu brexit Británii stát víc, než kolik za 47 let zaplatila do Evropského společenství/Evropské unie, dostane se to pod kůži i největším patriotům.“

Další témata rozhovoru: výsledky voleb na Slovensku; hrozba nové uprchlické krize.

autoři: Věra Štechrová , Jiří Hošek , and
Spustit audio

Související