Brexit: Čeští imigranti po dvou letech. Příběhy nejistých Čechů v Británii

28. březen 2019

Ve Velké Británii žije okolo stovky tisíc emigrantů z ČR. Někdo odchází za penězi, někdo za vidinou lepšího života. Jejich budoucnost ovlivnilo referendum o Brexitu. Jak?

Uslyšíte příběhy tří českých profesionálů, kteří našli v Británii svůj druhý domov: Šárky, inženýrky kybernetické bezpečnosti Britských drah z Manchesteru, zubaře Martina z Brightonu a dalšího Martina, studenta PhD. v matematice a epidemiologii na univerzitě v Cambridge.

Brexit: imigranti z Česka

Martin Hejčl (Brighton)

Ve Velké Británii žije okolo stovky tisíc emigrantů z Česka. Někteří jdou jen za vyššími platy, jiní za vidinou lepšího, kosmopolitnějšího života. Jejich budoucnost nedávno ovlivnilo referendum o Brexitu. Poslechněte si pohled na současnou situaci od tří českých profesionálů žijících Anglii.

Před dvěma lety jste na Dvojce mohli slyšet dokument Brexit: Imigranti z Česka. Zachycoval zmíněné protagonisty v Británii v době, kdy vrcholila kampaň za vystoupení z EU. Aktuální dokument je reprízou aktualizovanou o nové příběhy dva roky po referendu.

Výdělek není hlavní

Češi žijící ve Velké Británii pocházejí ze všech koutů republiky. Ti bez vyššího vzdělání, kvalifikace a dostatku domácích pracovních příležitostí přijíždějí do Británie jako levná pracovní síla. Pracují za minimální mzdu, která v současnosti činí okolo 236,- Kč/h.

Jejich životní podmínky většinou nejsou valné. Často žijí ve společných pronájmech nebo na ubytovnách. Často vydrží ve Spojeném Království jen několik let a „ze zkušené” se vracejí zpět domů s pracovními zkušenostmi a nápady na podnikání, spíše než s úsporami.

Sociální turisti, odborníci a studenti

Další skupinou jsou tzv. sociální turisti, kteří buď nemají doma pracovní příležitosti (např. kvůli sociálnímu znevýhodnění), anebo vůbec nechtějí pracovat. Británie jim jako občanům EU nabízí zdravotní péči zdarma a sociální dávky vyšší než ČR. Britské úřady navíc podporují i děti, které se narodily na území UK, ale žijí jinde v Evropě.

Opačnou skupinou jsou čeští středoškoláci a vysokoškoláci s odborným vzděláním. Pokud mají dostatečné jazykové vybavení, odvahu a trpělivost, můžou se uplatnit jako velmi dobře placení profesionálové. Za rok si dokážou vydělat až dva miliony korun.

Poslední skupinou jsou studenti, kteří se chtějí zdokonalit v angličtině a zároveň chtějí mít atraktivní akademický titul z některé z britských vysokých škol. Británie jim poskytuje bezúročné půjčky na studium i na živobytí. Jejich závisí na výši mzdy, kterou dostanou v zaměstnání.

Frustrace z cizinců

Velká Británie se může jevit jako země zaslíbená, nebo aspoň jako země příležitostí a výhod. I proto je po Německu druhou zemí s nejvyšším počtem přistěhovalců v EU. Čím dál víc Britů ale nedosáhne na stejné výhody a příležitosti, které vábí přistěhovalce.

Často jim nevyhovují pracovní podmínky, ani mzda. Narůstá u nich frustrace z imigrantů, kteří jim berou práci, zvyšují ceny pronájmů, mají jinou kulturu, náboženství a nepřispívají k rozvoji lokálních komunit. Taky proto se Britové v referendu vyjádřili pro vystoupení z EU.

Spustit audio

Související