Jiří Hošek: Při tvrdém brexitu hrozí propad britské ekonomiky až o 9 procent

27. únor 2019

Britská premiérka Theresa Mayová v úterý poprvé připustila, že Spojené království může požádat o odklad březnového termínu pro odchod z Evropské unie. Jaké jsou možné scénáře dalšího vývoje?

O jednorázový a krátkodobý odklad požádá britská vláda podle premiérky Mayové jen v případě, že zákonodárci odmítnou při hlasování podpořit vyjednanou dohodu o odchodu z EU i možnost, že Británie 29. března Evropskou unii opustí bez jakékoli předchozí dohody. Podle šéfkomentátora internetové televize Seznam Jiřího Hoška je to manévr premiérky zahnané do kouta.

Jestli je nějaké období, kdy by ani ti nejšílenější politici nechtěli být v čele Spojeného království, tak je to právě tahle doba. A to včetně Borise Johnsona, který po premiérském úřadu pořád pošilhává.
Jiří Hošek

Nemyslím si, že paní Mayová změnila svůj louhodobě odmítavý postoj k odkládání termínu odchodu z Evropské unie. Přinutily ji k tomu okolnosti – situace v její vlastní straně, kroky opozice i skutečnost, že Evropská unie je neoblomná a nehodlá znovu otevírat text brexitové dohody.“

Odklad = nová referendum?

Britská premiérka Theresa Mayová

Podle vládního dokumentu, který v úterý pronikl na veřejnost, navíc není britský stát na chaotický odchod z EU na konci března vůbec připravený. „Materiál konstatuje, že britská vláda není schopná zabránit propadu britské ekonomiky v řádu 6,9 až 9 procent. To je něco naprosto devastujícího, co by vyústilo pravděpodobně v hromadné propouštění. Je to možná ještě černější scénář, než jaký malovali kritici brexitu v době referenda v roce 2016,“ doplňuje Jiří Hošek.

Nevylučuje přitom, že by se brexit, pokud by se poslanci dolní komory britského parlamentu v polovině března vyslovili pro jeho odklad, mohl protáhnout i o několik měsíců. A to už je podle komentátora doba, po které by mohlo dojít i k novému všelidovému hlasování. V něm by voliči pravděpodobně rozhodovali o tom, zda odejít z EU za podmínek dojednaných premiérkou Mayovou, které už jednou poslanci odmítli, nebo zda v Evropské unii setrvat.

Nestihli jste ráno ve vysílání? Pořad Jak to vidí... můžete slyšet znovu v repríze každý všední den ve 20:30.

Další témata rozhovoru: Británie se řítí vstříc tvrdému brexitu, jaké má ještě možnosti? Co přinese summit USA a KLDR ve Vietnamu? Jak komunikují politici přes sociální sítě? V čem jim pomáhají a v čem škodí?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.