Brexit: imigranti z Česka

18. září 2016

Ve Velké Británii žije okolo stovky tisíc emigrantů z Česka. Někteří jdou jen za vyššími platy, jiní za vidinou lepšího, kosmopolitnějšího života. Jejich budoucnost nedávno ovlivnilo referendum o Brexitu. Poslechněte si pohled na současnou situaci od tří českých profesionálů žijících Anglii.

Češi žijící ve Velké Británii pocházejí ze všech koutů Čech, Moravy a Slezska, ze všech vrstev obyvatelstva. Ti bez vyššího vzdělání, kvalifikace a jazykového vybavení přijíždějí do Británie jako levná pracovní síla. Často tam vydrží jen několik let a domů se vracejí s pracovními zkušenostmi a nápady na podnikání, spíše než s úsporami.

Sociální turisti vs. dříči

Martin Výška (Cambridge)

Další skupinou jsou tzv. sociální turisti, kteří buď nemají v Česku dostatek pracovních příležitostí (např. kvůli sociálnímu znevýhodnění), nebo jednoduše nemají v úmyslu pracovat. Británie jim jako občanům EU nabízí zdravotní péči zdarma a vyšší sociální dávky než ČR. V žebříčku britského ministerstva práce a sociálních věcí jsou v pobírání podpory v nezaměstnanosti občané ČR na 23. místě.

Opačnou skupinou jsou čeští středoškoláci a vysokoškoláci s odborným vzděláním. Ti obykle jezdí do Spojeného království hlavně kvůli pracovním příležitostem a nepoměrně vyšším mzdám. Poslední skupinou jsou studenti, kteří využívají příležitosti studovat v zemích EU, chtějí se zdokonalit v angličtině a zároveň chtějí mít atraktivní akademický titul z některé z britských vysokých škol.

Imigranti se mají líp než místní

Velká Británie se může z mnoha důvodů jevit jako země zaslíbená nebo alespoň země s mnoha příležitostmi a výhodami. Mimo jiné i proto je po Německu druhou zemí s nejvyšším počtem přistěhovalců v Evropské unii. Čím dál vyšší procento Britů ovšem nedosáhne na stejné výhody a příležitosti, které vábí přistěhovalce.

Šárka Pekařová (Manchester)

Rodilým Britům často nevyhovují pracovní podmínky a minimální mzda, kterou jim zaměstnavatelé nabízejí. Narůstá u nich frustrace z neustále se zvyšujícího počtu přistěhovalců, kteří jim berou práci, zaplňují silnice a prostředky hromadné dopravy, zvyšují ceny pronájmů bytů, mají jinou kulturu, náboženství a nepřispívají k rozvoji lokálních komunit.

Skutečnost vs. česká média

Tyto okolnosti byly jedny z mnoha důvodů proč se Britové v referendu o Brexitu vyjádřili pro vystoupení z EU. V půlhodinovém dokumentu uslyšíte příběhy tří českých profesionálů, kteří našli v Británii svůj druhý domov.

Zda se případný Brexit, který britská vláda ještě oficiálně nenastartovala, dotkne zrovna jich, nikdo přesně neví. Rozhodně ale poukazuje na změny v přistěhovalecké politice a systému volného pohybu osob, o kterých aktuálně mluví celá Evropa a které Češi žijící ve Velké Británii vidí možná trochu jinak než česká média.

Spustit audio