Eduard Stehlík: S působením legií v Rusku jsou spojené nesmyslné legendy

22. říjen 2018

Vrcholí oslavy 100. výročí vzniku samostatného Československa, na kterém měly lví podíl československé legie. Jejich památku si česká armáda připomíná i na území Ruska.

„Dnes se složitě snažíme dopátrat míst, kde stály původní památníky padlých legionářů zničené během let sovětské vlády, a tam, kde je to možné, stavíme nové pomníky nad jejich hroby,“ popisuje Eduard Stehlík. „Každý náš padlý voják by měl mít památník, respektive válečný hrob, na kterém bude uvedeno jeho jméno. Ovšem ne všude je to jednoduché.“

Vrazi, nebo hrdinové?

Někde se čeští zástupci, kteří v rámci národní pouti do Ruska projeli na dvacet lokalit s nově vybudovanými památníky, setkali s vlídným přijetím a součinností ze strany ruských úřadů, jinde byli přijati přátelsky, ovšem bez většího zájmu, a na několika místech narazili naopak na odpor.

Jedna z fotografií, kterou je možné vidět na výstavě Českoslovenští legionáři v Rusku 1914 – 1920

„Asi nejbouřlivější situace vznikla v Novokujbiševsku neboli Lipjagách, kde byly základy připravovaného pomníku počmárány nápisy, že si máme stavět pomníky Němcům v Lidicích a ne legionářským vrahům,“ popisuje vojenský historik, podle kterého je za podobným hanobením padlých legionářů především neinformovanost místního obyvatelstva a někdy i dezinformace šířené ruskými úřady.

Legendy versus fakta

„S působením československých legionářů v Rusku za občanské války jsou spojené nesmyslné legendy. Dodnes třeba někteří věří, že jsme ukradli zlatý carský poklad, na kterém bylo postaveno bohatství první republiky,“ uvádí příklad Eduard Stehlík.

„Jak bílí, tak rudí se během války dopouštěli neuvěřitelných bestialit, ale na místa, kde působili českoslovenští legionáři, se naopak místní lidé uchylovali pod ochranu, protože tam platila alespoň nějaká vláda práva.“

Další témata rozhovoru: Jsou všudypřítomné oslavy 100. výročí vzniku samostatného Československa adekvátní? Jak bude vypadat slavnostní vojenská přehlídky v neděli 28. října v Praze? Jaký je rozdíl mezi vlastenectvím a vlastenčením? A zlepšil se postoj české společnosti k vojenským veteránům?

 

autoři: Vladimír Kroc , and
Spustit audio

Související