Eduard Stehlík: Nároky na profesionálního vojáka jsou dnes stejné jako na vrcholového sportovce

11. listopad 2016

Podle vojenského historika se vztah naší společnosti k vojákům konečně mění k lepšímu. Opačný postoj má ale k vedení svazu bojovníků za svobodu.

„Vztah se lety vyvíjel. Byly tady různé vlny. Od uctívání legionářů po likvidaci hrdinů po únoru 1948. Z nuly, možná až z mínusových hodnot, jsme se dnes konečně dostali k důvěryhodnosti armády,“ říká Eduard Stehlík. Možná je to tím, že žijeme v neklidném světě. A vojáci bojují ve vzdálených zemích, aby válka nepřišla k nám.

Nosí 65kilové batohy!

Vojáky nasazené do různých zahraničních operací Stehlík přirovnává k vrcholovým sportovcům. „V Afghánistánu klidně nosili na zádech 65kg batohy. Stoupali s nimi do hor až do výšky 3500 m n. m. A to je úplně běžné i jinde. Dnes tak z armády i ze zdravotních důvodů prostě odcházejí daleko dřív.“

Úkolem lidí nejen na ministerstvu je jim pomáhat s rekvalifikací a s hledáním nového zaměstnání. Naše péče o veterány se ale jen těžko srovnává se zahraničím. „Třeba v USA na to mají dokonce i vlastní ministerstvo. Skvěle se ale stará i Belgie nebo Nizozemsko. Tak se můžeme inspirovat.“

Novodobí veteráni jsou už taky senioři

Novodobých veteránů je podle Stehlíka aktuálně 13 118. „Z toho je asi tisícovka žen. Máme ale i stovky bojovníků třetího odboje, ze kterých jen 86 získalo statut válečného veterána.“ Někteří z těch novodobých už taky nepatří k nejmladším.

Oslava Den válečných veteránů na Vítkově

„Není výjimkou 75letý voják, který bojoval v Perském zálivu před 20 lety.“ Pomoc válečným veteránům se vztahuje i na ty „mladší, kteří opouštějí armádu a taky na jejich rodiny, těžce zraněné vojáky a rodiny těch, kteří padli“.

Odchod ze svazu bojovníků

V poslední době rozčeřili jinak stojaté vody Českého svazu bojovníků za svobodu lidé, kteří začali hromadně odcházet z organizace v Lidicích, kladenský spolek byl zrušený úplně. Odešel i Eduard Stehlík, který se do svazu dostal na pozvání od lidických žen. Co ho k tomu vedlo?

Hlavním důvodem byla pro něj prý morální nezpůsobilost některých lidí ve vedení svazu. „Není možné, aby lidé s tak temnou minulostí vystupovali jménem bojovníků za svobodu. To je nepřekročitelné.“

Armáda ČR
autoři: lup , zis , Eduard Stehlík
Spustit audio