Dreyfusova aféra

27. srpen 2014

Největší francouzský politický skandál konce 19. století polarizoval a destabilizoval francouzskou Třetí republiku. Důstojník Alfred Dreyfus byl neprávem obviněn ze špionáže a poslán na galeje. Postavila se za něj celá řada známých osobností.

Alfred Dreyfus se narodil 9. října 1859 v Mulhouse v Alsasku. Byl nejmladším ze sedmi dětí bohatého židovského obchodníka s textilem. Vystudoval techniku a pak vojenskou akademii ve Fontainebleau.

15. října 1894 byl pětatřicetiletý důstojník generálního štábu francouzské armády obviněn vojenským soudem z vlastizrady, konkrétně ze špionáže pro Německé císařství.

Od začátku vinu popíral, ale byl degradován a poslán na galeje na ostrov Ďábel, jeden ze tří malinkých vulkanických ostrovů u pobřeží Francouzské Guyany.

Francouzskou trestnici pro těžké zločince na ostrovech, kterým se paradoxně říká také Ostrovy spásy, dal zřídit Napoleon III. Během skoro stovky let si tu odpykávalo trest osm tisícovek nešťastníků. Bývalo tu peklo, ze kterého nešlo utéct. Jistě to znáte z filmu Motýlek se Stevem McQueenem a Dustinem Hoffmanem.

Zola to odnesl, ale Dreyfusovi svitla nová naděje

Proces rozdmychal silné protižidovské nálady. Francie se rozdělila na Dreyfusardy a Antidreyfusardy. Ačkoli se objevily jasné důkazy o Dreyfusově nevině, vedení armády odmítalo připustit své pochybení.

A pak se do případu vložil spisovatel Émile Zola. Ve slavném článku Jʼaccuse (Žaluji) v pařížském časopisu LʼAurore (Úsvit) se Dreyfuse vášnivě zastal a označil rozsudek za hanbu Francie.

Napsal: „Horoucně usiluji jen o jedno: vnést do věci jasno ve jménu lidství, jež tolik utrpělo a má právo na štěstí. Můj plamenný protest je jen výkřikem mé duše. Ať se tedy odváží předvolat mne před porotní soud a ať se vyšetřování koná před zraky veřejnosti. Čekám.“

Kourou - Ďábelské ostrovy u Francouzské Guayany

Článek vyvolal skandál a Zola byl za znevažování armády odsouzen k pokutě 3000 franků a roku vězení. Raději se uchýlil do londýnského exilu.

Na Dreyfusovu obranu se postavila také řada dalších známých osobností, mimo jiné Anatole France či Marcel Proust.

V novém procesu byl sice Dreyfus znovu odsouzen na deset let, ale prezident mu udělil milost. Konečně se po dlouhých pěti letech mohl vrátit s podlomeným zdravím z vyhnanství domů. Teprve v roce 1906 se Alfred Dreyfus dočkal plné rehabilitace a návratu do armády. Ovšem Émile Zola se toho už nedožil, zemřel v září 1902.

Domek, v němž Alfred Dreyfus na Ďábelských ostrovech žil, dodnes stojí. A v něm i kamenná lavice, kterou vlastnoručně zbudoval na útesu, aby si ukrátil nekonečné hodiny samoty. Zemřel 12. července 1935.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.