Doma mne učili, že lepší člověk se ani ve vaně nekoupe bez plavek. Omeletky s Halinou Pawlowskou

23. květen 2021

Dnešní Omeletky na Dvojce jsou naplněny tématem výchova. Na výchovu svých rodičů zavzpomíná Halina Pawlowská. O své úvahy a postřehy z pobytu v cizině se podělí herec Pavel Kříž. Na závěr zazní recept na rychlý rebarborový koláč s pudingem.

Albert Einstein kdysi o výchově trefně řekl: „Neexistuje jiná rozumná forma výchovy než být příkladem. Nelze-li jinak, tedy odstrašujícím.“

Tatínek Haliny Pawlowské zase říkával, že z ní chce vychovat ,lepšího člověka‘. Lepší člověk v jeho podání neříká slovo jako ,rozkrok‘, nekoupe se ani ve vaně bez plavek a nikdy nikoho za nic neudá, ani kdyby měl sám viset, vzpomíná na výchovu svých rodičů Halina Pawlowská.

Nejlépe vychovává prostředí

A jaké postřehy k tématu výchova má herec Pavel Kříž, který žil dlouhá léta v cizině? Přístup k životu v Kanadě byl naprosto jiný. Bylo to hlavně o tom postarat se sám o sebe. Uvědomil jsem si, že tam nejsou lidi tak opečovávaní státem, jako to bylo u nás. Takže jsem se naučil rozhodovat víc sám za sebe a na stát se příliš nespoléhat.

Poměrně brzy jsem se taky naučil dochvilnosti, když jsem dělal zřízence v nemocnici. Za pár týdnů mne tamní prostředí vychovalo natolik, že jsem kávovou pauzu striktně ukončil po 15 minutách, i když jsem byl zrovna uprostřed věty, vzpomíná herec.

Rebarborový koláč v cuku letu

Nedílnou součástí každé výchovy je jistě gastronomie. Proto se dnes Halina Pawlowská podělila o recept na rychlý rebarborový koláč, který ji naučila její maminka.

Těsto se poklade kousky jablek a špalíčky rebarbory, které jste předtím vysypali do misky s vanilkovým pudingem a vanilkovým cukrem. Pak už jen zbývá na ovoce nasypat drobenku z másla a polohrubé mouky.

A pokud čekáte hosty, nabídněte jim ho ještě trochu teplý s vanilkovou zmrzlinou, dodává Halina Pawlowská.

V Omeletkách ještě zazní zážitek pana doktora Zdeňka Koláře Kousanec a rum. Své filmové tipy s tématem výchova prozradí herec Vašek Šanda. Nad tématem výchova se zamyslí čerstvý otec David Kraus.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související