„Dcera mi tu nechala Nové háro, abych měla proč dál žít,“ vzpomíná Lucie Staňková

13. březen 2019

Neziskový spolek Nové háro pomáhá onkologicky nemocným dětem a dospívajícím výrobou paruk na míru. Lucie Staňková tím plní odkaz dcery Markéty, která boj s nemocí prohrála.

Markétě Zagrapanové bylo 14 let, když si vyslechla diagnózu. „V tom věku první otázka, která dívku napadne, není to, jestli zemře, ale jestli jí vypadají vlasy. Z pohledu nás dospěláků je to naprosto nesmyslný a nedůležitý, ale pro holku ve 14 letech je to zásadní otázka,“ vzpomíná Lucie Staňková.

Markétka si založila Nové háro a já jsem ji v tom nechávala, protože jsem si říkala, že jí to dává smysl života a uvidíme, co se bude dít dál. Když potom odešla, začalo to do sebe zapadat. Vlastně nám tu ten projekt připravila, abych měla proč dál žít a co dál dělat.
Lucie Staňková

Děláme to pro radost dětí

Lucie Bílá

Byla to parádnice, bavilo ji líčení, kosmetika, vizážistika – a vlasy s tím souvisí. Věděla, jak moc holka, která přijde o svoje vlasy, trpí. A nechtěla, aby se tyto dívky cítily jiné nebo méněcenné v období léčby,“ vypráví Markétina maminka.

„Sama měla první paruku z obchodu pro dospělé ženy, která jí neseděla a byla na první pohled z umělých vlasů. Její cíl proto byl dělat paruky jinak, dělat je krásné, na míru a ze skutečných vlasů od dárců.“

Jaké podmínky musí splňovat dárci, kteří chtějí přispět svými vlasy na paruku pro onkologicky nemocné pacienty? A proč se k projektu rozhodla připojit jeho patronka Lucie Bílá?

autoři: Stáňa Lekešová , and
Spustit audio

Související