David Storch: Potravin bude kvůli výpadku ukrajinského obilí méně. Green Deal ale válku přežije

5. duben 2022

Evropská unie je kvůli válce na Ukrajině nucena přehodnotit svoji energetickou závislost na ruských surovinách. Co by následovalo po odstřižení ruského plynu? Urychlí ruská agrese evropský Green Deal, nebo ho kvůli nucenému návratu k uhlí pohřbí? V audiozáznamu ještě zazní úvahy nad možnými scénáři, jak z energetické pasti ven, i to, jak pandemie koronaviru zasáhla do některých afrických národních parků.

Evropská unie je na ruském plynu závislá ze 40 %, na ropě z jedné třetiny. Bohužel z příjmů teď Rusko financuje i válku na Ukrajině. O tom, že je změna nevyhnutelná, dnes v Evropě nepochybuje nikdo.

„Je vlastně špatně, že ke změně nedošlo už dávno. Podívejme se třeba na Německo, jak byla jejich politika neprozíravá. Zbavili se jaderných elektráren, ale zůstali v obrovské míře závislí na ruském plynu. Věřili, že plyn bude proudit dál, ať se děje v Rusku cokoli, protože je to výhodné,“ hodnotí v pořadu Jak to vidí... David Storch, biolog a ekolog z Centra pro teoretická studia Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR.

Přežije Green Deal?

Jaký osud teď v nových kulisách čeká dlouho připravovaný evropský Green Deal? Opustí se, protože na něj teď nebudou peníze?

Čtěte také

„Osobně se domnívám, že Green Deal určitě přežije. Není to totiž jedna konkrétní dohoda, ale obrovský program se spoustou strategií, které jdou z části i mírně proti sobě. Něco z ní ale určitě zbyde.“

Podle Storcha je ale i docela dobře možné, že Green Deal v kombinaci se současnou situací naši závislost na fosilních palivech ještě posílí. „Pokud se odstřihneme od ruského plynu, možná bude potřeba využívat více uhelné elektrárny. Limity na těžbu uhlí budou prolomeny. Takže to nakonec z hlediska využívání šetrných zdrojů nemusí být žádný pokrok.“

Dočasná záležitost?

Tak jako tak je to v současné chvíli věštění z křišťálové koule. „Nikdo teď neví, jak se bude situace vyvíjet. Nikdo neví, jak moc porostou ceny energií. Situace se mění velmi rychle. Je možné, že skutečně bude málo peněz. Ale je také možné, že to bude jinak.“

„Green Deal předpokládá, že velká část povrchu pevniny bude věnována ochraně životního prostředí. To je ale opět neprozíravé, protože nevíme, jak to bude s potravinovou bezpečností a soběstačností,“ vysvětluje ekolog.

„Už teď je jasné, že potravin bude kvůli výpadku ukrajinského obilí méně. Ale není vyloučeno, že to bude jen dočasná záležitost.“

Další témata rozhovoru: Jak dlouho vydrží fosilní paliva? Jsou solární panely skutečně čistým zdrojem elektřiny? A jaká je budoucnost modulárních jaderných elektráren?

autoři: Zita Senková , David Storch , opa
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.