Daniel Münich: Kdo přijde o práci, z očí nevyčteme. Nutné je připravit rekvalifikační programy

29. říjen 2020

Již měsíce se hovoří o tom, že důsledkem koronavirové krize bude i velká vlna nezaměstnanosti. Pomoci by mohla aktivní politika zaměstnanosti. Chybí ale kvalitní socioekonomický výzkum.

Aktivní politika zaměstnanosti jako protiváha k pasivní politice v podobě vyplácení dávek je velký problém společnosti i mimo současnou krizi. Současná situace ho podstatně umocňuje. Proč ekonomé volají po kvalitním socioekonomickém výzkumu pro aktivní politiku zaměstnanosti a nestačí jim jen data z úřadu práce?

„Data úřadu práce nestačí. Nic se z nich nevyčte. Data je potřeba zpracovat do analýz a hloubkových výzkumů. Teprve tato zjištění nám řeknou, jaké jsou efektivní způsoby pomoci,“ říká v pořadu Jak to vidí... ekonom Daniel Münich.

Jak pomoci?

Nejvíce lidí přijde o práci v oblasti služeb a manuální výroby

Způsobů, jak lidem pomoci je spousta. Protože to ale stojí hodně peněz, je důležité zjistit, které způsoby jsou nejefektivnější. Pro koho a v jaké situaci. Na co se ale tedy konkrétně soustředit?

„Nutné je zaměřit se na lidi, kteří během své nezaměstnanosti budou ztrácet pracovní návyky. Jim je třeba pomoci včas, protože jakmile návyky ztratí, bude pomoc těžká a velmi drahá.

Od nich je třeba odlišit lidi, kteří si jsou schopni pomoci sami a pomoc státu nijak výrazně nepotřebují. Odlišit tyto dva typy lidí není ale vůbec jednoduché,“ vysvětluje host Dvojky.

Přestože je situace v České republice z hlediska nezaměstnanosti stále růžová, dá se podle Daniela Münicha očekávat den, kdy nezaměstnanost začne prudce růst. Kdo bude vystaven riziku ztráty zaměstnání, bude záležet na vzdělání a na faktoru lidského kontaktu. „Nejvíce to dopadne na lidi pracující ve službách a na manuálně pracující, kteří nebudou mít možnost pracovat z domova.“

Rekvalifikace

„Rekvalifikační programy budou proto nutnost. Lidé by s tím měli počítat. Důležité je připravit kvalitní rekvalifikační programy už dnes. Nenechávat to až na dobu, kdy covid pomine.“

Bohužel velké investice do rekvalifikačních programů v plánu vlády nejsou. „Pořád doufám, že dojde k zásadním změnám v alokaci zdrojů. Lidské zdroje jsou to základní, co máme. A musíme se o ně starat.“

Aktivní politika zaměstnanosti by podle Daniela Münicha mohla přechod udělat méně bolestivější a kratší. „Pokud ale budou neživotaschopné činnosti a odvětví podporovány příliš dlouho, vyčerpají se peníze a nakonec dojde k vynucené restrukturalizaci tak jako tak,“ uzavírá ekonom.

Další témata rozhovoru: je dobrý čas na zrušení superhrubé mzdy?; kolik lidí si může dovolit práci z domova?; změní se po covidu pracovní návyky lidí? 

autoři: Vladimír Kroc , Daniel Münich , opa
Spustit audio

Související