Co dělat, když partner odmítá sex? Radí sexuoložka Laura Janáčková

8. červenec 2019

„Praxe ukazuje, že mnoho žen touží daleko víc po sexu. Ale muži jsou dnes skutečně vyčerpaní, chodí z práce plní stresu,“ vysvětluje na Dvojce. Co s tím?

Podle průzkumů má až 40 % párů sex dvakrát nebo třikrát týdně. Jen necelých 10 % lidí nemělo sex za poslední rok ani jednou. Přístup k milování se ale podle sexuoložky Laury Janáčkové liší například podle věku nebo podle doby zamilovanosti.

„Když jste zamilovaní, chcete sex hrozně často. Nejčastěji každý den. Když už s partnerem žijete delší dobu, okoukáte se a už se dostáváte k reálné sexuální potřebě. A tu má každý člověk jinou,“ vysvětluje Janáčková v pořadu Dva na Dvojce.

Psychologické i zdravotní důvody

Žádný sex

„Čím víc stárnete, přidružuje se celá řada dalších problémů. Jako třeba pracovní problémy, stres nebo vyčerpanost.“ Důvody k odmítnutí sexu dělí sexuoložka do dvou kategorií – psychické a zdravotní.

Do psychických patří třeba právě práce nebo vyčerpanost z dětí. U zdravotních to mohou být například sexuální dysfunkce, hormonální nevyváženost, těhotenství, kojení nebo menopauza. Podle Janáčkové je především důležitá komunikace.

Ujasněte si sexuální potřeby

„Měli bychom si ujasnit, jaký má druhý člověk sexuální potřebu. Jestli ji má vyšší, je naprosto logické, že se těžko může přizpůsobovat tomu, který má potřebu nižší. Je potřeba se na těchto věcech dohodnout. To je asi první podmínkou.“

Jak si udržet partnera? Laura Janáčková radí ženám: Předstírejte, nebo se naučte vařit

Laura Janáčková

„V mé ordinaci seděly samé hodné holky – a měly problémy. Skutečnou potvoru jsem tam neměla, takže jsem usoudila, že ty problémy nemají,“ vysvětluje Laura Janáčková Halině Pawlowské, jak přišla na titul jedné ze svých knih Muži chtějí potvory. Proč si myslí, že je to pravda?

Jak psycholožka připomíná, sex je jedním ze základních pilířů vztahu. Nezapomínejte ale na budování vztahu jako takového. Jedině tak dosáhnete spokojenosti. „Když se budete hádat a vidět na tom druhém jenom to špatné, je naprosto logické, že večer ta chuť nebude.“

Muži jsou dnes unavenější

Je nějaký rozdíl v sexuální touze u mužů a u žen? Často se říká, že muži chtějí víc. Není tomu tak ale vždy. „Praxe teď ukazuje, že je mnoho žen, které touží daleko víc po sexu, ale muži v dnešní vyčerpané době jsou skutečně vyčerpaní, chodí z práce plní stresu.“

Hlavní roli tak hraje spokojenost. Problém proto může nastat například, když žena nedosahuje orgasmu. „Ze začátku jí to nevadilo nebo jí ten sex byl příjemný. Byla jí příjemná blízkost. Ale když se potom muž nezaměřuje na to, aby měla orgasmus, tak proč by s ním měla spát.“

Komunikujte

„Jestliže nemáte ještě problémy v partnerském vztahu, ale jenom problémy v sexu, protože málo komunikujete, tak spolu komunikujte víc a mělo by se to zlepšit,“ uzavírá sexuoložka Laura Janáčková.

autoři: Šárka Volemanová , Mirek Vaňura , jra
Spustit audio

Související