Chybí nám zkušenost s živým seznamováním, varuje párový terapeut Jan Vojtko

3. září 2021

Vztahové životy a seznamování jsme schovali do online prostředí. „Učím lidi vyrovnat se s odmítnutím,“ vysvětluje v Blízkých setkáních párový terapeut Jan Vojtko.

„Internetový svět je vystylizovaná výkladní skříň a lidé mají pocit, že musí dokazovat, že jsou také tak krásní. Dnes se často seznamujeme v online prostředí a lidem chybí zkušenost z živého seznamování,“ míní terapeut.

„Jsme uzavřeni mezi partou lidí, nepotkáváme se s novými, a pak neumíme pracovat se strachem z odmítnutí. Bereme ho jako vlastní selhání a nedostatečnost, protože si neuvědomíme, že ten druhý je třeba zadaný, a tím pádem se seznamovat nemůže,“ vysvětluje.

Seznamování v praxi

Jan Vojtko učí trénink živého seznamování. „Chodím i s klienty ven přímo do akce. S jedním jsme v tramvaji oslovili dívku, jeho polévalo horko, a nebyla to pro něj snadná situace. Ale učil se tím zažít emoce i fyzickou reakci z odmítnutí.

Mohl pracovat i s myšlenkou, že dívce třeba jen nebylo příjemné, že jí někdo oslovil. Nakonec byl velmi překvapený, když pozvání na rande jiná slečna přijala,“ uzavírá Jan Votko.

Změnilo se párové soužití během pandemie? Co je schéma terapie? Jaký je rozdíl mezi ženským a mužským mozkem?

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související